5 неподозирани ползи за здравето и красотата от употребата на кафе

17502
5 неподозирани ползи за здравето и красотата от употребата на кафе
Снимка: pixabay.com

Кафето е не само предлог за среща с любими хора, то е помощник за поддържане на красотата на кожата и косата и предпазва от редица заболявания. Ободряващата напитка подобрява концентрацията, работоспособността, изостря мисълта, грижи се за стягане, тонизиране и оформяне на фигурата. В козметичната индустрия и СПА центровете кафето заема челно място сред съставките за ритуали за красота. Кои са обаче онези 5 ползи от употребата на кафето, за които не подозираме?

1. Кафето предпазва от стареене. Чували ли сте някой да казва, че пие кафето си студено против бръчки? Всъщност кафето наистина помага да държите фините линии далеч от лицето си, но това няма нищо общо с температурата му. Кафето е мощен антиоксидант,  който се бори със свободните радикали, с което предпазва клетките от преждевременно стареене. Неслучайно една от съставките на чудодейната анти-ейдж козметика е именно кофеинът.

12 късметчета с кафето за днес, 8 март

На този ден, прекрасен и вълнуващ, нежните създания отпиват от сутрешното си кафе и са в тръпнещо очакване да разберат какво животът е ...

2. Кафето вталява фигурата. Тук роля изиграва не вътрешният прием на кофеин, а употребата му под формата на антицелулитни кремове и гелове. То е отличен помощник за гладка кожа без портокалов вид. Утайката от кафето може да използвате за ексфолиране и масажиране на кожата преди душ. Така тя ще е освежена, прочистена, стегната и обновена. Кофеинът дехидратира клетките. Приложен в козметични продукти, той намалява появата на портокалова кожа с до 20%. Полезен е и при тъмни кръгове и отоци около очите именно заради отводняващите си свойства. Прилагането на кафе върху кожата – утайка от него или като част от козметичен продукт – подобрява кръвообращението, повишава нивата на ензими, изгарящи мазнините, и има липолитичен ефект.

3. Кафето защитава от вредните УВ лъчи. Това свойство на кофеина отново е свързано с мощните му антиоксидантни въздействия. Приемът на кафе защитава клетките от вредните слънчеви лъчи и подпомага възстановяването на увредените в следствие на дълго неразумно и незащитено излагане на голата кожа под парещото слънце

4. Кафето намалява риска от образуване на някои видове тумори и предпазва от развитие на Алцхаймер. Според някои проучвания приемът на 5 напитки, съдържащи кофеин, дневно предпазва отлично от рак на устната кухина, дебелото черво, гърдата и мозъка, както и от Алцхаймер. Болестта се причинява от наслагване на амилоидния белтък, който  кофеинът намалява наполовина. Д-р Арендаш, провел изследване по темата в Центъра за изучаване на болестта на Алцхаймер във Флорида, счита, че кофеинът може дори да бъде използван в създаването на ефективно лекарство за страдащите от това заболяване.

5. Кафето се бори с възпаленията. Акнето, розацеята и куп други неприятни кожни проблеми и болести, причиняващи загрозяващи козметични дефекти, могат да бъдат профилактирани и излекувани с употребата на кафе. Приемът на ободряващата напитка намалява възпаленията в тялото, включително кожните, с което допринася за здравето на организма и красотата на кожата и косата.

Ето кои хора НИКОГА не трябва да пият кафе

Страдащите от мигрена трябва пият по-малко от две чаши кафе на ден, за да предотвратят усилването на главоболието. До такъв извод са до...

Все пак имайте предвид, че прекомерната консумация на кафе и кофеинови напитки може да има силно възбуждащо въздействие върху нервната система, както и е непрепоръчителна за определени заболявания – сърдечно-съдови проблеми, високо кръвно налягане, някои неврологични страдания и други, поради което приемайте вътрешно чудодейната течност с мярка, с удоволствие и в добра компания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com