5-те храни от ежедневието, които засилват безпокойството ни

5343
5-те храни от ежедневието, които засилват безпокойството ни
Снимка: iStock/Guliver

Почти всички са наясно, че  безпокойството е естествена реакция на определени житейски ситуации. То, обаче, може да е резултат от консумацията на определени храни. Ето 5 храни, които предизвикват безпокойство и предложения за това с какво можете да ги замените.

1. Алкохол

Всички пием алкохол, за да намалим напрежението и тревожността. Оказва се, всъщност, че тази напитка я влошава. Въпреки че може да изглежда, че успокоява нервите ви, алкохолът оказва лошо въздействие върху хидратацията и съня, като и двете могат да предизвикат признаци на тревожност, пише healthlinе.

Пиенето в умерени количества обикновено е безопасно, стига лекарят да не ви забранява. Опитайте вместо това безалкохолна бира или безалкохолни коктейли, които също могат да бъдат добри заместители на алкохола, когато сте в компания.

2. Кофеин

Оказва се, че любимият ни сутрешен ритуал може да носи повече вреда, отколкото полза. Прекаляването с кофеин може да намали производството на химически серотонин, който причинява депресивно настроение. Кофеинът е безопасен в малки дози.

Изследване е констатирало, че хора, които пият по 300 милиграма кофеин на ден, са два пъти по-стресирани. Също така, някои добавки и лекарства съдържат кофеин и могат да предизвикат тревожност. Такива са жълт кантарион, женшен и някои лекарства за главоболие.

Заменете кафето с чай Матча, който е отлична алтернатива на кафето заради L-теанина, който оказва релаксиращ ефект, без да предизвиква сънливост.

3. Отлежали, ферментирали и култивирани храни

Защо се чувствате зле в определени часове на деня

Енергията Ци преминава през вътрешните органи по различно време на деня, потиска или стимулира работата на системите, кръвоносните съдо...

Плато с колбаси, сирена и чаша червено вино навява мисли за релакс. На теория да, но според науката не толкова. По време на отлежаването и ферментацията бактериите разграждат хранителните протеини до биогенни амини като хистамин. Той влошава храносмилането, въздейства на хормоните, сърдечно-съдовата и нервната система. Може да се достигне дори до безпокойство и безсъние. Заменете тези храни с пресни.

4. Захар

Няма начин да избегнем на 100% захарта, тъй като тя се среща в много от храните, които обичаме да ядем, както е при плодовете. Но добавената захар увеличава общата тревожност.

Добавените захари карат кръвната ви захар да се качва рязко, а заедно с това и вашата енергия се покачва и намалява. Когато кръвната захар се срине, настроението ви се вкисва и нивата на тревожност могат да скочат.

Болестите започват от червата

Здравето на храносмилателната система е ключът към силния имунитет, жизнеността и дълголетието. За да се грижите за доброто здраве на х...

Тялото освобождава инсулин, за да помогне за усвояването на излишната глюкоза и стабилизирането на нивата на кръвната захар, но захарта кара тялото да работи усилено, за да се върне към нормалното.

Консумирането на големи количества преработена захар може да предизвика чувство на тревога, раздразнителност и тъга. Подправки като кетчуп, някои салатни дресинги, макаронени изделия и бял хляб могат да съдържат високи нива на добавена захар.

Стевията е естествен заместител на захарта. Консумирайте плодове и естествено сладки зеленчуци като сладки картофи.

5. Растителна сметана

Ако сте решили да се разделите с кафето, можете да направите същото и със сметаната. Консумацията на растителна сметана може да изглежда като разумно решение, но тя съдържа хидрогенирани масла, известни като транс-мазнини. Тези мазнини са свързани с депресия, безпокойство и други проблеми. Естествените мляко и сметана са по-добри.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Изследване дава отговор на въпроса: Трябва ли да се тревожим от пукането в коленете

Лекар разкри защо солта НЕ трябва да се слага в гореща храна

Железен имунитет през пролетта - лекар разкри какво трябва да се прави

Лекари: С този трик ще свалите кръвното за 2 минути

Кои са най-добрите ядки за отслабване и сваляне на захарта

Какви промени настъпват в кръвоносната система през пролетта и как ни се отразяват те

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com