6 ползи от червените боровинки, за които не подозирате

47638
6 ползи от червените боровинки, за които не подозирате
Снимка: iStock/Guliver

Растението червена боровинка представлява пълзящ храст, който достига до 10 до 20 см височина и има малки, вечнозелени листа. Плодовете му, които наричаме червени боровинки са богати с витамин С и фибри. Те са от съществено значение за цялостното здраве на организма здраве, а също така съдържат разнообразни здравословни елементи, които могат да помогнат при защита на зъбната кухина, инфекция на пикочните пътища, както и възпаления. Именно заради това екстрактът от червена боровинка бива включван и в натурални продукти с формула, целяща да възвърне баланса в пикочно-половата система.

1. Богати на Фибри, Които Могат Да Ви Помогнат Да Влезете във Форма

Една чаша свежи червени боровинки съдържа 16% от препоръчителното дневно количество фибри, което е около 4гр.

Фибрите Ви контролират усещането за глад, като Ви карат да останете сити за по-дълго време. В допълнение на това, те балансират и нивата на кръвна захар, което от своя страна би могло да ви помогне да не преяждате. И вероятно едно от най-важните свойства на фибрите е, че обикновено поддържат доброто функциониране на храносмилателния тракт и дават възможност за нормален детокс на организма. Важно е да запомните, обаче, че за да си набавите това количество фибри, трябва да ядете целите плодове на червената боровинка, а не си правите сок от тях.

2. Помага При Проблеми в Пикочната Система

Черната боровинка е може би най-известна с ролята си, че помага при проблеми в пикочно-половата система. Това се дължи най-вече на високото ниво на проантоцианидини, което от своя страна спомага за понижаване на адхезията („залепването“) на определени бактерии към стените на пикочните пътища. По-този начин могат да се избегне евентуална поява на инфекция. Отново трябва да имате предвид, обаче, че сокът от червена боровинка обаче е далеч не толкова полезен. Това е така, понеже е необходима изключително голяма концентрация на елементите от червени боровинки, за да се предотврати адхезията на бактериите. А ако поради някаква причина не понасяте вкуса на червени боровинки, то може да разгледате опциите за натурални продукти с техния екстракт. Важно е, обаче, да идва от органични източници. Например такива са капсулите Urotrin с био-формула за комфорт в пикочните пътища. Те могат да бъдат използвани както от мъже, така и от жени.

3. Може Да Балансират Нивата на Кръвна Захар

Червените боровинки сами по себе си са един от плодовете с най-ниско съдържание на захар. Една чаша червени боровинки съдържа само 4гр. захари. Като добавим към това високото количество фибри и се оказва, че червените боровинки са плод, който няма как да повиши кръвната захар. Вероятно няма да се изненадате, като кажем, че това отново не важи за сока от червени боровинки, закупен от супермаркета – той най-често е с добавена захар. А бонус любопитен факт е, че червените боровинки съдържат минерала манган, който помага да се контролират нивата на кръвната захар. За съжаление, обаче, все още липсват подробни изследвания как и в кои случаи става това.

4. Подпомагат Здравето на Устната Кухина

Много учени смятат, че свойствата на червената боровинка може да подпомогнат и здравето на устната кухина, като предотвратят възпалявания на венците. Причината е подобна, както при влиянието им върху пикочно-половата система. Съединенията в червените боровинки пречат на бактериите да се придържат към повърхности, в този случай зъби и венци, и така намаляват вероятността от появата на инфекция.

5. Съдържа Витамини, Които Помагат При Настинка

Ако Ви е писнало от мандарини, портокали и лимони през зимния сезон, за да поддържате имунната си система силна, то може да ги замените с червени боровинки. Те също са много богати на витамин С - една чаша има съдържа около 19% от ежедневния препоръчителен прием.

6. Етеричното Масло от Червени Боровинки Подхранва Кожата

Червените боровинки могат да помогнат и за подхранване на кожата, като също я направят и по-еластична. Едно една бърза рецепта за маска за лице: смесите 1/4 чаша мед с 2 супени лъжици сушени боровинки и 1/4 супена лъжица етерично масло от червени боровинки. Приложете го върху кожата си за около 10 минути.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com