7 полезни храни, които може да са опасни

19473
7 полезни храни, които може да са опасни
Снимка: Pixabay

Дори хората, които се хранят здравословно, консумират вредни храни, без да го осъзнават. Някои от така наречените полезни храни, всъщност може да са изключително опасни. Ето кои са те. 

1. Диви гъби

Всички сме наясно, че култивираните гъби са пълни с пестициди. Затова, попадайки на диви гъби в магазинната мрежа, автоматично посягаме към тях. Разбира се, те може да са дори органични, но това не означава, че са безопасни за консумация. Особено ако не са закупени от магазина. Често гъбите се оказват виновник за отравяне и тежки храносмилателни проблеми. 

2. Бъз

Вероятно присъствието му в тази класация ще ви изненада. Черните зрънца са изключително популярни в народната медицина заради предполагаемата им способност да повишават имунитета. Но бъзът може да причини сериозни здравословни проблеми. Особено ако консумираните зрънца са не добре узрели или недостатъчно сварени. В случая са възможни оплаквания като гадене, диария и повръщане. Хората с автоимунни заболявания, бременни и кърмещи жени изобщо не трябва да консумират бъз. Особено внимателни трябва да са хората, които приготвят домашен сок от плодчетата бъз. В случая е необходимо да се консултират със специалист по традиционна медицина.

3. Риба тон

Лекар предупреди за сериозна опасност, криеща се в любимите ни бабини храни

Лекарят и телевизионен водещ Александър Мясников разказа кои продукти могат да бъдат опасни за здравето, съобщава РИА Новости. Според ...

В този вид риба се съдържа голямо количество протеини и противовъзпалителни омега-3 мастни киселини, но нейната прекомерна консумация може да има тежки последици за здравето. Това се дължи на потенциално високите токсични нива на тежки метали като живак и други, съдържащи се в нея. Консумирането на големи количества риба тон ви излага на риск от увреждане на бъбреците и нервната система. Освен това възпрепятства развитието на мозъка на плода в майчината утроба.

4. Индийско орехче

Индийското орехче може да нанесе голяма вреда върху здраве ни. От 2 до 3 чаени лъжички чаени лъжички прах от подправката могат да доведат до фатален край. Това се дължи на веществото миристицин -  токсин, който може да причини халюцинации, психоза и дори смърт.

5. Суши

Храните, които съсипват ставите ни

Здравето на ставите ни зависи не само от нашите гени и физическата ни активност, но и от храната, която консумираме. Диетата е факторъ...

Вашето любимо японско ястие може да навреди сериозно на здравето ви, убедени са експертите. Рибите са гостоприемници на паразити, които могат да преминат в храносмилателния тракт на човека, особено когато се консумират в сурово състояние. Суровата риба също е потенциален източник на салмонела или други вредни бактерии.

6. Печени картофи

Не само пържолата в чинията може да застраши здравето ви - опеченият картоф до нея е не по-малко опасен. Когато сварените картофи не се оставят да се охладят правилно в присъствието на кислород, се активизира бактерията ботулин клостридиум, чиито спори са устойчиви на топлина и не могат да бъдат елиминирани в процеса на готвене.

7. Пчелен мед

Печените картофи обаче не са единствената храна, която може да ви изложи на риск от ботулизъм. Медът е част от опасните храни, които съдържат въпросната бактерия. Това е причината пчелният продукт да не се препоръчва на бебета, чиято имунна система обикновено е по-слаба от тази на възрастните хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com