7 вида чай против кашлица

177932
7 вида чай против кашлица
Снимка: iStock/Guliver

Кашлицата е рефлекс, който тялото ви използва, за да ви помогне да изчистите дихателните си пътища. Въпреки че кашлицата е често срещана, когато сте болни, тя може да бъде причинена и от други неща, като алергии, астма и киселинен рефлукс. Съществуват различни видове чай против кашлица.

В тази статия ще разгледаме по-отблизо седемте разновидности на чая, които според изследванията могат да работят най-добре за успокояване на кашлицата ви.

Предимства на чая за кашлица

Пиенето на чай, когато имате кашлица, може да осигури няколко ползи, които могат да ви помогнат да се почувствате по-добре. Това включва способността да:

- Успокойте възпалено гърло. Топлината на чаша чай може да помогне за успокояване на гърло, което се чувства сурово или възпалено от кашлица.

- Разградете слуза. Топлите течности като чай могат да помогнат за разграждането на слуз. Това може да улесни кашлянето на слуз.

- Осигурите други ползи за здравето. Естествените компоненти в чая могат да имат свои специфични ползи за здравето. Те могат да включват неща като противовъзпалителни или антимикробни свойства.

Въз основа на научни доказателства, следващите седем чая могат да бъдат особено полезни за облекчаване на кашлицата и симптомите, които са заедно с нея.

1. Чай с мед

Може би сте чували за използването на меда като естествен начин за облекчаване на симптомите на настинка. Наред с това, че помага за успокояване на възпалено гърло, медът може да бъде еднакво ефективен при облекчаване на симптомите на кашлица.

Проучванията при деца установяват, че медът е много ефективен при облекчаване на нощната кашлица и подобряване на съня. 

Не забравяйте да не давате мед на деца под 1 година. Това е заради риска от детски ботулизъм - тежка форма на хранително отравяне.

Как се приготвя:

Можете да направите меден чай с лимон, като добавите 1 супена лъжица мед и 1 супена лъжица лимонов сок към 1 чаша преварена вода. Ако е възможно, опитайте се да използвате суров, органичен мед.

Много различни видове мед могат да бъдат закупени в хранителни магазини, здравни магазини или дори онлайн.

2. Чай от корен на женско биле

Коренът от женско биле отдавна се използва в традиционната медицина при различни състояния, включително кашлица, инфекции и храносмилателни проблеми.

Изследвания посочват, че женското биле може да бъде ефективно при спиране на растежа на няколко вида бактерии, гъбички и дори някои вируси. 

Освен това, изследване върху мишки, установява, че компонентите на женско биле могат да намалят честотата на кашлица с между 30 и 78 процента. Проучването установява също, че съединенията от женско биле могат да действат като отхрачващи средства, което може да помогне за разхлабване на слузта.

Бременните жени трябва да избягват използването на корен от женско биле. Също така имайте предвид, че консумацията на големи количества от тази билка може потенциално да причини високо кръвно налягане или спад в нивата на калий.

Как се приготвя:

Ако искате сами да си направите корен от женско биле, можете да направите следното:

- От изсушен корен на женско биле: Добавете 1 супена лъжица нарязан корен от женско биле на 1 чаша вода. Варете около 10 минути, оставяйки да изстине няколко минути след това. Прецедете преди сервиране.

- От предварително приготвен чай: Можете да закупите чай от корен на женско биле в хранителния си магазин или от билкова аптека. Можете да го намерите и онлайн. Не забравяйте да следвате указанията на продукта, за да направите чая.

3. Чай от джинджифил

Джинджифилът не само е популярна съставка в много храни и напитки, но има и голямо разнообразие за ползите за здравето. Често се използва като лекарство за няколко различни здравословни състояния, включително астма, гадене и артрит.

Този божествен корен има силни противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Това може да помогне за успокояване на раздразнено гърло и дихателни пътища, причинено от кашлица.

Друга причина, поради която джинджифилът може да бъде полезен против кашлицата е, защото има компоненти, които могат да причинят отпускане. 

Консумацията на твърде много джинджифил може да има странични ефекти като коремен дискомфорт, киселини и диария. Може да взаимодейства и с лекарства за разреждане на кръвта.

Как се приготвя:

Можете да направите джинджифилов чай, като използвате пресен джинджифил или предварително приготвен чай:

- От пресен джинджифил: Обелете и нарежете на тънко няколко парчета джинджифил, като добавите вряща вода. Варете около 15 минути и прецедете преди да пиете.

- От предварително приготвен чай: Има много различни чайове от джинджифил, които могат да бъдат закупени в хранителни магазини, билкови аптеки или онлайн. Следвайте указанията на продукта, за да приготвите чая.

4. Чай от корен от ружа

Коренът от ружа се използва в билковата медицина от векове за облекчаване на кашлица, настинки и кожни проблеми.

Тази билка действа като ензим, който подпомага разхлабването на слуз и инхибира бактериите. Според проучване от 2009 г. при морски свинчета, коренът от ружа има способността да потиска кашлицата.

Коренът от ружа може да повлияе на абсорбцията на лекарства, които приемате перорално. Най-добре е да използвате тази билка няколко часа преди или след приема на перорални лекарства.

Как се приготвя:

Ако искате да си направите чай от корен на ружа, можете да го направите по следните начини:

- От корен от ружа: Разбъркайте 1 супена лъжица корен от ружа в 1 1/2 чаша вода. Покрийте и оставете така от 6 до 8 часа. Прецедете преди да пиете. За разлика от други чайове, най-добре е да пиете корен от ружа на стайна температура, за да получите най-голяма полза за кашлица.

- От предварително приготвен чай: Няколко вида предварително приготвен корен от ружа може да намерите в хранителни магазини, билкови аптеки или онлайн. Не забравяйте да следвате указанията, посочени на продукта.

5. Зелен чай

Зеленият чай отдавна се консумира като напитка. Той обаче се използва и за голямо разнообразие от лекарствени цели - от загуба на тегло и главоболие до подобряване на бдителността.

Зеленият чай също може да бъде ефективен при инхибиране на микробите и се ползва като чай против кашлица. 

Този вид чай като цяло е безопасен, ако се консумира в умерени количества. Той съдържа кофеин, който може да ви накара да се почувствате нервни или да повлияе на съня ви, ако се консумира преди лягане.

Как се приготвя:

Има няколко начина за приготвяне на зелен чай:

Чаят като начин на живот!

Чаят, като начин на живот! Темата е малко позната, но страшно интересна. Разговаряхме с Марияна Сиракова от Асеновград, открила силата ...

- От листата: Загрейте 1 чаша вода. Свалете от котлона и оставете да изстине за около 1 минута. Добавете 1 чаена лъжичка листа от зелен чай за около 3 до 5 минути. Прецедете преди да пиете.

- От прах: Кипнете 1 чаша вода. Свалете от котлона и оставете да изстине за около 1 минута. Накиснете 1 1/2 чаени лъжички зелен чай на прах за около 3 минути. Прецедете преди да пиете.

- От предварително приготвен чай: Голямо разнообразие от готови зелени чайове се предлага в магазините или онлайн. Следвайте указанията на продукта, за да приготвите чая.

6. Чай от мащерка 

Мащерката е билка, която често се използва като подправка по време на готвене. Тя също има антимикробна активност.

Проучване от 2006 г. изследва екстракт от мащерка и бръшлян при хора с бронхит. Установено е, че екстрактът намалява пристъпите на кашлица.

Ако имате алергия към мащерка или подобна подправка, избягвайте чаят от мащерка.

11 лека от народната медицина против кашлица

Кашлицата е защитна бариера на организма, която има за цел да прочисти дихателните пътища. Рефлексното действие се справя с дразнители ...

Как се приготвя:

За да си направите чай от мащерка, следвайте предложенията по-долу:

- От прясна мащерка: Изсипете 1 1/2 чаши вряща вода върху 3 пресни стръка мащерка, оставяйки да се задушава за около 5 минути. Прецедете преди да пиете.

- От предварително приготвен чай: Купете чай от мащерка в магазин за хранителни стоки, билкова аптека или онлайн и следвайте инструкциите на продукта, за да го приготвите.

7. Чай от мента

Мъжката мента е част на семейството на ментата. Тя се използва през цялата история за различни цели, включително за лечение на обикновена настинка, храносмилателни проблеми и главоболие.

Изпитано домашно лекарство против кашлица

Кашлицата опредено е едно от най-неприятните изживявания, а по това време на годината е нещо напълно обичайно. Затова трябва да взимаме...

Някои изследвания посочват, че ментата има антимикробни, антиоксидантни и обезболяващи свойства. Ако имате настинка, свойствата на чая ​​от мента също могат да помогнат за облекчаване на запушените синуси и да улеснят дишането ви.

Как се приготвя:

Ако искате да си направите чай от мента, изпълнете стъпките по-долу:

- От пресни листа: Добавете 15 листа мента към 2 чаши преварена вода, оставяйки да се задушава за около 5 минути. Прецедете преди да пиете.

- От предварително приготвен чай: Купете чай от мента в местния си магазин, билкова аптека или онлайн. Следвайте инструкциите на продукта, за да приготвите чая.

Други домашни средства за кашлица

В допълнение към пиенето на чай има още няколко начина, с които можете да си помогнете за облекчаване на кашлицата у дома.

6 съвета за бързо възстановяване от грип

Грипът е силно заразна инфекция, която може да порази всеки. Симптомите на грип обикновено траят около седмица, но най-тежко е през пър...

Например, можете:

- Пийте други топли течности. Това може да включва бульони и супи.

- Използвайте овлажнител или вземете горещ душ. Дишането на повече влага може да помогне за успокояване на раздразнените дихателни пътища и разхлабване на слуз.

- Опитайте гаргара със солена вода. Гаргаренето със солена вода може да помогне за облекчаване на гърлото, което е възпалено или раздразнено от кашлица.

- Смучете капки за кашлица или твърди бонбони. Избягвайте да ги давате на малки деца, тъй като те представляват опасност от задавяне.

Кога да потърсите лекарска помощ

Потърсете лекар, ако:

Въглехидратите - всичко, което трябва да знаем за тях

Въглехидратите са захарите, нишестетата и фибрите, които се намират в плодовете, зърнените храни, зеленчуците и млечните продукти. Мака...

- поддържате висока температура

- нямате подобрение до 3 седмици

- кашляте слуз с дебел или зеленикавожълт цвят

- имате подуване в глезените или краката

източник: www.healthline.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com