8 чаши вода пазят от камъни в бъбреците

23204
8 чаши вода пазят от камъни в бъбреците

Ако почувствате внезапен глад между редовните хранения, не бързайте да го "запушите" с шоколадче или сладкиш. По-добре пробвайте с чаша вода. Това съветва експертът по хранене и диетика проф. д-р Донка Байкова.

Препоръката важи в особено голяма степен за малчуганите, които не пият достатъчно вода и често пъти бъркат чувството за жажда с това за глад, разказа тя. Затова не давайте на детето да яде всеки път, когато се оплаче, че е гладно. Особено ако е с наднормено тегло. Нито пък заменяйте водата с плодови сокове или чай, които съдържат калории и няма да постигнат добрия воден баланс, който е необходим на малчугана, докато расте. Възможно най-вредното поведение е пък да позволите на хлапето да замени водата с газирана напитка, предаде Стандарт нюз.

Водата помага за забременяване

Водата е особено важна за жените, които са готови да станат майки и правят опити да забременеят, обясниха специалисти, предаде БГНЕС. ...

Изследванията показват, че дори недостиг на вода от 1 до 2 на сто в организма вече намалява умствените способности.

Това се отразява на концентрацията и дори на паметта, а при малчуганите - и на резултатите от обучението. Освен това дехидратираните хора действат по-бавно и се приспособяват по-трудно. Когато организмът започне да губи вода, сигнал за това е умората. Ако почувстваме жажда, това вече означава, че сме изразходвали 1-2% от водата в организма си. Затова е препоръчително да я пием "превантивно" - по 6 до 8 чаши на ден на равни интервали, независимо дали чувстваме жажда. Така ще предотвратим и риска от развитие на камъни в жлъчката и бъбреците. Учените са установили също, че когато "наваксваме" с пиенето на вода - тоест изпиваме по-голямо количество накуп след дълга дехидратация, това не се отразява моментално върху възстановяването на умствените способности.

Около 75 на сто от масата на детето е вода, докато при възрастните такава е около 60 на сто. Над 25 на сто от седмокласниците имат наднормено тегло, а тийнейджърите вдигат кръвно още в гимназията.

Една от причините за болестите в тази възраст е и нередовната консумация именно на вода. Според експертите препоръчително е да я пием при стайна температура, като редуваме видовете. Важно е да знаем също, че минералната вода не е подходяща за хлапета под 7 г.

Индия ще изпита недостиг на вода през 2030 г.

Вторият по големина производител на пшеница, ориз и захар в света Индия ще се сблъска към 2030 г. с недостига на вода. Тя ще бъде най...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com