8 храни, които НЕ трябва да ядем на празен стомах

45658
8 храни, които НЕ трябва да ядем на празен стомах
Снимка: iStock/Guliver

Когато сме гладни, сякаш няма никакво значение с какви продукти разполагаме, а най-важното е да се изядат възможно най-бързо. Експертите обаче съветват да сме предпазливи в такива случаи. Все пак не всички храни са подходящи за закуска на празен стомах. Причината е, че някои могат да ви навредят.

Много от вас ще бъдат разочаровани, защото сред "враговете" на закуска е дори и кафето. Любимата гореща сутрешна напитка на мнозина е по-добре да се остави настрана за малко. За да не допуснем фатални грешки, съветваме ви да се запознаете с други продукти, които трябва да ядете в средата на деня.

10 храни, от които можете да ядете колкото искате, без да напълнеете

Не съществуват храни с 0 калории, но пък има такива с високо съдържания на вода и множество фибри, които едовременно са нискокалорични,...

Правилното хранене е основата на здраво тяло. Също така е важно не само това, което ядете, но и когато го направите. Експерти диетолози изготвиха списък с продукти, които не препоръчват да се ядат на празен стомах.

Кафе

Всички любители на кафето предпочитат да започнат сутринта с чаша прясно сварено кафе. Но те дори не подозират, че това е вредно за организма им. Кафето предизвиква прекомерно производство на стомашен сок, което уврежда лигавицата. Най-лошите последици са гастрит или язви. Това не означава, че трябва да откажете тази освежаваща напитка. Просто изчакайте, докато закусите.

Сладко

Най-популярната закуска е нещо сладко. Известните френски кроасани с кафе са доста предпочитан вариант. Все пак се въздържайте от тях, ако не искате да поканите диабета. На задстомашната жлеза е трудно да произведе голямо количество инсулин, за да се разгради глюкозата, ако това трябва да се случи веднага след събуждане. Така че опитайте да замените шоколада с нещо по-малко вкусно и задоволително.

8 храни, които стават вредни, ако ги затоплим повторно

Знаете ли, че някои от най-консумираните ястия могат да нанесат определени щети върху организма ни? За да се възползваме максимално о...

Зелени зеленчуци

Въпреки популярното вярване, че всички зеленчуци са много полезни, трябва да знаете, че могат да ви навредят рано сутрин. Суровите зелени зеленчуци съдържат аминокиселини, които агресивно засягат стомашната лигавица. По-добре е да направите гарнитура от зеленчуци за основно ястие по-късно през деня.

Домати

Те съдържат много киселина, поради което се отделя много стомашен сок. По този начин ще си гарантирате не само дискомфорт, но и киселини. Подобен ефект има консумирането на ябълки, картофи и цитрусови плодове на празен стомах.

Банани

Храните, които да избягваме, когато сме болни

Вероятно храната не е първото нещо, за което мислите, когато се борите с грипа или стомашния вирус. Но в крайна сметка именно от хранат...

Този плод, изяден на празен стомах, може да наруши функционирането на вашата сърдечно-съдова система. Яжте банани след основната закуска. Полезните витамини ще бъдат по-добре усвоени от тялото ви.

Продукти от дрожди

Тази категория продукти включва главно печивата. И това е най-лошият избор на бърза закуска, ако сте гладни. От тези продукти тялото страда от повишено образуване на газове. Ще почувствате дискомфорт и тежест.

Газирани напитки

Не забравяйте, че напитките, особено студените и газирани, имат отрицателен ефект върху метаболизма. Експертите съветват, преди да започнете закуската, да изпиете чаша вода със стайна температура. Това ще помогне на процеса на храносмилане.

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите

Най-скъпата подправка в света, шафранът, вече се отглежда и в Кърджалийско. Въпреки всеобщото схващане, че грижите за него са трудоемки...

Пикантна храна

Храната с много различни подправки няма да донесе никакви ползи на стомаха ви рано сутрин. Пригответе се за болка, киселини и храносмилателни разстройства.

Какво съветват експертите да се яде сутрин?

Обърнете внимание на различни зърнени култури. Те са източник на витамини, полезни микроелементи, което означава енергия и сила. Не забравяйте и за ползите от обикновените яйца. Между другото, този нискокалоричен продукт ще привлече вниманието на тези, които следят фигурата си. Също така консумирайте различни видове ядки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Лекар: При тези заболявания НЕ трябва да се пости

Хората с тази кръвна група НЕ трябва да ядат месо

Билката, която пречиства черния дроб и укрепва костите

Ябълков оцет - кога и как е правилно да се пие

Киста на млечните жлези: Причини, симптоми и лечение

Какви са признаците за липса на витамини в организма ни?

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com