8 навика, които увреждат мозъка ни

101509
8 навика, които увреждат мозъка ни
Снимка: Pixabay.com

Полагате ли грижи за мозъка си? Вероятно, не сте се замисляли как точно да се грижите за него. А, замисляли ли сте, че това е един от най-важните органи в тялото и се влияе от изключително много фактори, а именно за него се грижим най-малко. Чрез ежедневните си навици, мислейки че някои от тях са полезни за него, ние много му вредим.

Ето и кои са те и трябва да се опитате да забравите:

Стресът води до свиване на мозъка

Стресът може да доведе до загуба на памет и свиване на мозъка. Това бе установено в ново проучване, публикувано в списание Neurology. В...

1. Пропускане на закуската – Може би сте свикнали да започвате деня си с чаша любимо кафе и да пропускате закуската? Това държи тялото в състояние на стрес и е изключително вредно за здравето на мозъка ни. Това води до трудното снабдяване на мозъка с храна и съответно до дегенерацията му. Опитайте се да закусвате най-малко с плод или зеленчук, за да заредите тялото си с възможно най-много витамини и полезни хранителни вещества.

2. Пушенето - веществата, които се съдържат в цигарите са или концерогенни, или токсични. Те увреждат мозъка ни и дори могат да доведат до свиването му. Ето защо, ако искате мозъкът ви да бъде здрав максимално дълго време, сега е моментът да се откажете от пушенето.

3. Прекалено много захар - прекалената консумация на захар води до забавяне на снабдяването на мозъка с хранителни вещества. Това влияе негативно върху цялостното ви здравословно състояние и дейността на мозъка. Опитайте се да ограничите сладките изделия до минимум и ги заместете с плод например.

4. Сън- докато спим, мозъкът ни отпочива. Когато в дългосрочен план не сте спали достатъчно, мозъчните клетки започват малко по малко да умират. Опитайте се възможно най-често да си набавяте дневната доза сън, за да се чувствате достатъчно добре на следващата сутрин, дори и без наличието на кофеинова напитка.

5. Рядко говорене - рядкото обсъждане на теми на високо интелектуално ниво и комуникиране с хора също много биха могли да увредят цялостното здраве на мозъка ви. Опитайте се често да го тренирате, обсъждайки различни интересни за вас теми. Дори такива, за които не сте подготвени, за да набавяте нова и нова информация. Честите разговори с близки и приятели подобряват концентрацията и настроението.

Това е най-опасната напитка за мозъка

Начинът на хранене и ежедневните навици оказват голямо влияние върху когнитивните ни функции. Ето защо е важно да се храним здравословн...

6. Спане с покрита глава - може би ви се струва доста приятно, но това определено няма добро влияние. Покриването на главата води до по-нисък прием на кислород и по-висок на въглероден диоксид. Кислородът е изключително важен за правилното функциониране на мозъка и дългият период на дефицит може да доведе до увреждате на мозъчните клетки.

7. Замърсен въздух - това определено не е навик, от който да можете да се откажете, но все пак трябва да споменем, че замърсеният въздух влияе много зле на мозъчната ви дейност. Това е така, защото по този начин по-малко кислород достига до мозъка, а както вече разбрахте, това уврежда мозъчните клетки.

8. Преяждане - то води до намаляване на възможността за концентрация и до втвърдяване на мозъчните артерии, което от своя страна до намаляване на умствените сили. Опитайте се да се храните балансирано и в нормални количества, ако искате мозъкът ви да е здрав. Внимавайте не само с какво се храните, но и какво количество храна поемате.

 

 

Наистина ли алкохолът “прочиства“ мозъка?

Алкохолът неизменно съпътства нашия живот. Ние го консумираме за забавление, за да отпразнуваме приятни поводи, за утоляване на жаждата...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com