Апарат позволява щадяща диагностика за чревни заболявания

19791
Апарат позволява щадяща диагностика за чревни заболявания
Снимка: Болница "Тракия"

Клиничната лаборатория на една от частните болници в Стара Загора от началото на годината разполага с швейцарски апарат, който с минимално количество фекална проба открива възпалителни процеси и заболявания на червата. Той е особено ценен за диагностициране на заболявания като Болестта на Крон, синдром на раздразненото дебело черво, хроничен улцерозен колит, чиято диагностика налага фиброколоноскопии, биопсии от червата и други травмиращи изследвания.

Апаратът дава възможност за провеждане на изследване на фекален калпротектин, който може да ориентира лекарите (без да поставят диагноза) при съмнения за подобни болести, както и при невъзможност за провеждане на колоноскопия. Тест-маркерът на калпротектина позволява проследяването на активността на заболяването, ефекта от провежданото лечение. Завишените стойности може да са сигнал и за тумори, полипи, паразитози, бактериални инфекции и кървене от гастроинтестиналния тракт, обясни д-р Мариела Русева, началник на клиничната лаборатория, която единствена в региона извършва щадящото изследване.

Бивш здравен министър: Тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно

Тече процес на подмяна на общественото здравеопазване с частно. Здравната ни политика е пълен провал. Това заяви  председателят на...

За изследването е необходима еднократна фекална проба от около 5 грама, която пациентите могат да занесат в лабораторията в стерилен контейнер, закупен от всяка аптека. Изследването на фекален калпротектин струва 50 лева, а резултатът излиза в рамките на деня.

Диагностиката на чревното възпаление в редица случаи е истинско предизвикателство, особено ако е засегнато тънкото черво, което не може да се изследва със стандартно ендоскопско оборудване.

Изследването на фекален калпротектин вече се е наложило в световен мащаб като ефективен, неинвазивен маркер за диагностика, оценка и проследяване на възпалителните заболявания на червата.

Калпротектинът е белтък, освобождаващ се от неутрофилите (вид бели кръвни телца, свързани с възпалителните процеси) по време на активно възпаление или загиване на клетки.

Намаляват парите за лечение на пациенти с инсулт

Сумата, отпускана от Здравната каса за съвременно лечение на пациенти, претърпели инсулт ще бъде намалена. Това алармираха от гилдията ...

Нормалните стойности на Калпротектина  при здрави хора са под 50 µg/g за деца и под 100 µg/g при възрастни. Между 50 и 200 µg/g при деца и между 100 и 200 µg/g при възрастни са гранични стойности си подлежат на проследяване или интерпретиране спрямо клиничната картина и предишни резултати. При стойности над  200 µg/g тестът за калпротектин е позитивен и трябва да се вземе под сериозно внимание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com