Блестящи съвети за кето диета за начинаещи

13494
Блестящи съвети за кето диета за начинаещи
Снимка: iStock/Guliver

Мислите да преминете на Кетогенна диета? Не започвайте, без да прочетете тези съвети за Кето диета; те ще направят прехода много по-лесен.

През последните няколко години кетогенната диета създаде масивни вълни от коментари в хранителната индустрия.

В наши дни все повече изследвания показват признаци, че диетата е чудесна за отслабване и цялостно здраве.

Много известни личности също са подкрепили диетата, твърдейки, че това е тайната зад безупречната им физика.

Но ако сте съвсем нов в кетогенния начин на живот, тези съвети за Кето диета ще ви помогнат да стартирате диетата с лекота и да я следвате, без да се измъчвате.

Повече за кетогенния начин на живот

Преди да изброим съветите за Кето диета, за които сте тук, бихме искали да споделим някои неща за Кето диетата, науката зад нея, нейните ползи и основните видове кетогенна диета.

Кетогеннен по същество означава ниско съдържание на въглехидрати и високо съдържание на мазнини. Редуцирате въглехидратите от диетата си и увеличавате количеството и качеството на богатите на протеини и мазнини храни.

Чрез намаляването на въглехидратите, тялото трябва да разгражда протеините и мазнините със своята енергия, което води до загуба на тегло. Терминът за този процес се нарича кетоза и започва няколко дни след старта на диетата.

Доказано е, че Кето диетата помага на хора да изгубят излишните килограми, но също така може да намали риска от диабет и епилепсия. Диетата също може да помогне за намаляване на високото ниво на кръвната захар и инсулина.

Сега се чудите дали има повече от един вариант на тази нисковъглехидратна диета? Всъщност има четири основни типа Кето диета:

  1. Стандартна Кето диета – ниско ниво на въглехидрати, умерени протеини и високо съдържание на мазнини.
  2. Циклична кетогенна диета - включва правенето на диетата на цикли. Обикновено се прави 5 дневен период на диета с ниско съдържание на въглехидрати, последван от 2 дни диета с високо съдържание на въглехидрати.
  3. Насочена Кето диета - този подход дава възможност за храна с високо съдържание на въглехидрати, непосредствено след интензивна тренировка.
  4. Високо-протеинова кетогенна диета - подобно на стандартната Кето диета, тази версия включва повече протеини и по-малко мазнини.

 

1)  Важни съвети за Кето диета, които всеки трябва да знае

Ако харесвате идеята за Кето дието, но се притеснявате за страничните ефекти като главоболие и раздразнителност, ето няколко съвета как да намалите неприятните усещания:

Проверете зеленчуците за количеството им въглехидрати. Много хора не осъзнават, че някои зеленчуци всъщност са с високо съдържание на въглехидрати. Картофите, грахът, царевицата и тиквата са сред зеленчуците с високо съдържание на въглехидрати.

Не забравяйте за месото. Например пилешките крилца и панираните меса съдържат огромно количество въглехидрати.

Други продукти, които могат да съдържат високо съдържание на въглехидрати са нискомаслени кисели млека, мляко и плодове. Бъдете внимателни с тях.

Направете изследванията, преди да се впуснете в диетата, за да сте сигурни, че ще помогнете на тялото ви бързо да достигне кетоза.

 

2) Включете масла във вашите рецепти

Добавете малко зехтин в храненето и ще дадете на тялото си допълнителни здравословни мазнини.

За да ускорите процеса на навлизане в кетоза, опитайте да допълвате храненията си с MCT масло. Това ни води и до следващата точка.

3) Приемайте хранителни добавки

Хранителните добавки като Keto Light Plus са идеално допълнение към кетогенната диета. Те са пълни с аминокиселини, магнезий, калий, витамин В3 и витамин В6.

Добавките помагат за поддържане на тялото, докато то преминава през кетоза, като засилва метаболитната активност и намалява желанието за храна.

4) Опитайте периодично гладуване

Самото намаляване на приема на въглехидрати няма да доведе до моментални резултати. Отслабването е дълъг процес, който изисква време и усилия.

Така, че за да ускорите процеса на изгаряне на мазнини и да влезете по-бързо в кетоза, можете да внедрите стратегия за периодично гладуване.

Например, пропуснете закуската няколко дни подред. По този начин ще постигнете фастинг от около 16 часа (като се има предвид, че вечерята е в 18:00).

5) Намалете стресовите фактори

Стресът и кетозата не се съчетават добре. Избягвайте да следвате кетогенната диета, ако сте стресирани, защото стресът ще блокира тялото ви да изгаря мазнини за енергия.

Същото важи и за лошия сън. Ако имате проблеми със съня, по-добре е да прекратите кето диетата.

6. Останете хидратирани

Независимо дали сте на кетогенна диета, диетата на Дюкан или средиземноморска диета, да останете хидратирани е задължително. Всяка част от тялото ви работи по-добре, ако пиете осемте си чаши вода дневно.

Водата е необходима, независимо от диетата, на която сте. Но кето диетата прави пиенето на вода още по-важно, тъй като тялото използва повече вода, когато въглехидратите липсват.

7. Увеличете приема на сол

Липсата на въглехидрати води до ниски нива на инсулин, които влияят върху способността на организма да задържа натрий. Това не е добре, защото може да изпитате електролитни дисбаланси.

Някои от симптомите на електролитен дисбаланс са ускорен пулс, замаяност, подуване на корема, запек и главоболие.

Може да се колебаете в идеята за отказване на хляба и сладкишите, но тези съвети за кето диета наистина вършат работа. Добре е да опитате диетата, за да видите дали тя работи за вас.

Не забравяйте да се вслушате в себе си и да опитате нещо друго, ако диетата с ниско съдържание на въглехидрати не се приема добре от вашето тяло.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Как дафиновият лист помага за болезнените разширени вени

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com