Болести при липса на цинк

45692
Болести при липса на цинк
Снимка: iStock/Guliver

Цинкът е минерал, чието присъствие в човешкия организъм е от ключово значение за протичането на редица ензимни реакции и нормалното функциониране на органите и системите. Той е незаменим за стимулиране и балансиране на имунната система, подкрепя сърцето и съдовете, грижи се за нервната система. Отличен антиоксидант, цинкът неутрализира действието на свободните радикали. Той е чудесно средство за профилактика и повлияване на вирусни инфекции, диабет, подобряване на структурата на косата и ноктите, чернодробна детоксикация, увеличаване на оплодителните способности, грижа за репродуктивната функция и здравето на щитовидната жлеза, хормоналния баланс. Минералът участва в съхраняването на красотата, младостта и еластичността на кожата, бързото заздравяване на рани и борбата с екземи, белези и акне, стимулирайки синтеза на колаген.

До какво води недостигът на цинк в организма?

По данни на СЗО 30% от световното население страда от недостиг на цинк. Рискови групи са страдащите от ревматоиден артрит, хронична диария, любителите на вегетарианските ястия, хората в напреднала възраст, бременните и кърмачките, бебетата, родени преди термин, пациентите на хемодиализа, болните от СПИН и диабет, прекаляващите с алкхолните напитки. Неправилно хранене, лош избор на хранителни продукти, нерационална диета, диария и други причини също водят до дефицит на ценния минерал. Цинкът не се складира в тялото, излишъците се изхвърлят, което прави снабдяването с необходимата доза ежедневна грижа. Недостигът води до заболявания, част от които сериозни. Сред тях са:

1. Алергии

Дефицитът на цинк води до увеличено отделяне на хистамин, което обяснява по-честата поява на алергични реакции при хора с установен дефицит на минерала. Чести са кожните алергични реакции – уртикария, екземи, сърбеж по тялото и косата.

2. Инфекции

Когато в организма липса цинк, вирусните инфекции протичат по-остро и продължително. Коригирането на дефицита чрез ежедневен прием по време на вирусно заболяване съкращава времето, необходимо за пълно оздравяване,  намалява риска от тежко или смъртоносно протичане. Това важи и за инфекциите, причинени от коронавируси. Позитивното влияние на цинка върху протичането на инфекциите се обяснява с факта, че той стимулира и моделира имунната система, помагайки да бъде достатъчно силна, но не и свръхсилна и причиняваща свръхвъзпаление, познато като цитокинова буря.

3. Туморни образувания

Липсата на цинк води до неправилно функциониране на Т-клетките, известни като стражи на организма, защитаващи го от опасни патогени и ракови клетки, унищожавайки ги.

4. Неврологични заболявания

Дефицитът води до неправилно функциониране на нервната система особено при кърмачетата, двигателни дефицити, отслабване на паметта и когнитивните способности.  Причинява проблеми със съня и чести прояви на лошо настроение и депресия.

5. Дерматологични заболявания

Недостигът на минерала в организма се отразява негативно на състоянието на кожата и косата. Те стават сухи, чупливи, регистрира се косопад. Възможни са поява на екземи, акне, възпаления.

6. Диабет

Не е известно дали самият дефицит може пряко и единствено да причини диабет, но е доказано, че минералът участва във всички етапи на производство на инсулин. Липсата му води до загуба на ефективност на инсулина, което влошава диабета и състоянието на страдащия от него пациент.

7. Репродуктивни проблеми

Дефицитът на цинк влошава функционирането на щитовидната жлеза, хормоните ѝ и хормоналния баланс като цяло, както и синтеза на тестостерон при мъжете, с което задълбочава репродуктивните проблеми или създава такива.

С цел профилактика на дефицита на цинк и свързаните с него заболявания се препоръчва дневен прием от 10-15 мг. от ценния минерал.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com