Бързият метаболизъм помогнал на човека да стане по-умен от маймуната

8991
Бързият метаболизъм помогнал на човека да стане по-умен от маймуната

Тайната на човешкия интелект се крие в бързия метаболизъм на нашето тяло, който му позволява да изработва достатъчно енергия за поддържане на работата на стотиците милиарди неврони в нашия мозък, се казва в статия, публикувана в сп. Nature.

Една от главните загадки в историята на човешката еволюция се явява това, как нашите предци са успели да се сдобият с толкова голям и „лаком“ мозък, който употребява около една четвърт от енергията, изработвана от нашия организъм.

Биолози се усъмниха в способността на маймуните да усвояват човешка граматика

Учените от Единбургския университет са установили, че бонобо (шимпанзе джудже) не се справя със задачите, свързани с проста граматика. ...

Повечето учени смятат, че "виновни" за това са оръдията на труда, позволили на нашите предци да преминат на месна диета, и преминаването към изправено ходене, а други смятат, че това се дължи на факта, че те са живели близо до вулкани и гейзери, позволили им да си "варят" храната и да извличат от нея максимум енергия.

Проблемът се заключава в това, че нашите най-близки родственици – горилите – прекарват по 8-10 часа в търсене на храна и хранене, за да нахранят своя мозък, чийто обем в пъти отстъпва на човешкия. Тъй като нито един от тези видове примати така и не е изобретил оръдие на труда, възниква въпросът: как човекът е успял да направи това и дали оръдията на труда и умението да обработваме храната са били главните фактори в нашата еволюция.

Стивън Рос от Центъра за изучаване и защита на приматите в Чикаго и колегите му са издигнали ново оригинално обяснение та тази историческа загадка, като съпоставили колко калории употребява не мозъкът на всеки хоминид, а цялото им тяло, изчислено на килограм маса.

За провеждане на подобни наблюдения учените разработили нова техника за изчисляване на калориите, употребявани от тялото, в рамките на която добавяли във водата на приматите, малко количество различни видове "тежка вода". Наблюдавайки концентрацията на изотопите на водорода и кислорода в техните отходи, Рос и колегите му успели да оценят колко калории са употребили маймуните и колко бързо е протичала обмяната на веществата в техния организъм.

Тези наблюдения разкрили любопитна подробност – оказало се, че човекът в голяма степен изпреварва приматите по количество изразходвана енергия и скорост на метаболизма. Например, ако нашата телесна маса беше същата като тази на шимпанзето, горилата и орангутана, то ние бихме употребявали с 400-800 калории повече, отколкото тези маймуни.

Прародителят на хората и маймуните е бил изправен (ВИДЕО)

Наблюдения на това, как шимпанзето се придвижва на два крака и се върти по време на ходене, сочат, че нашият общ прародител с тези майм...

Повишената скорост на метаболизма и умението да запасяваме енергията във вид на мастни отлагания, което за приматите почти не е присъщо, е помогнало на нашите предци да се обзаведат с необичайно голям мозък, смятат Рос и колегите му.

Изчислителните способности на този мозък са били достатъчни да изобрети оръдия на труда и да тласне еволюцията на човека в посока, довела до по-нататъшния растеж на нашия мозък.

Наказанието за тази способност е станала предразположеността към затлъстяване – в миналото учението да се съхраняват излишъците енергия във вид на мазнини е помагало на нашите предци да оцелеят, а днес това става причина за развитие на епидемия от затлъстяване, диабет и проблеми от метаболитен характер.

Както се надяват авторите на статията, бъдещото изучаване на различията в работата на тялото на примати и хора ще помогне в разбирането как можем да се борим с този проблем.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com