X
 
 

Човек поема еквивалента на една кредитна карта пластмаса седмично

734 0
Човек поема еквивалента на една кредитна карта пластмаса седмично
Снимка: iStock/Guliver
Микроскопични частици пластмаса са открити на най-отдалечените места, от дълбините на океана до арктическия лед - и в телата ни, докато вдишваме и ядем тези микрочастици както и пием вода с пластмаса всеки ден. Хората поглъщат еквивалента на пластмасова кредитна карта седмично, пише турското издание Daily Sabah, като се позовава на неотдавнашно проучване на WWF.

WWF International са обхванали в прочуването главно питейната вода, но и храна като миди, които се консумират цели, така че пластмасата в храносмилателната им система също се консумира.

Reuters използва резултатите от проучването, за да илюстрира как всъщност изглежда това количество пластмаса през различни периоди от време.

През последните 50 години производството на пластмаса нарасна, което доведе до широкото използване на евтини продукти за еднократна употреба, които имат опустошително въздействие върху околната среда: замърсени плажове и пагубно влияние за морската дива природа.

Спипаха над 800 тона пластмасов боклук от Италия за България

Незаконен товар от 815 тона боклуци за България спряха карабинерите от Милано, предаде в. "Кориере дела сера". Открити били 582 бали от...

Пластмасата не се разгражда. Вместо това се разпада на по-малки парчета и в крайна сметка се озовава навсякъде, включително в хранителната верига.

За седмица поглъщаме пластмасова капачка за бутилка или лъжица и след шест месеца консумираме колкото пълна купа със зърнена закуска.

Това може да не звучи много, но се натрупва. При тази норма на потребление за десетилетие бихме могли да изядем 2,5 кг пластмаса. А за цял живот ние консумираме около 20 кг микропластика.

Човечеството все още не знае напълно какво влияние оказва поглъщането на микро- и наночастици пластмаса върху здравето ни, казва Тава Паланисами от Австралийския университет в Нюкасъл, който работи по проучването на WWF. "Всичко, което знаем, е, че ги поглъщаме и че те имат потенциала да бъдат токсични. Това определено е причина за безпокойство", отчита още експертът.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители