Цветът на езика разкрива здравословното ви състояние

23238
Цветът на езика разкрива здравословното ви състояние
Снимка: iStock/Guliver

Езикът ви може да ви каже много за вашето здраве. Здравият език обикновено е розов с тънка белезникава обвивка. По повърхността не трябва да има пукнатини или язви и размерът му трябва да е със средна дебелина. Езикът съдържа и малки възли, които могат да се чувстват леко възпалени. Те са известни като папили и по същество представляват косми, които се образуват между вкусовите пъпки. Ако забележите, че езикът ви е с необичаен цвят или има странна текстура или мирис, нещо може да не е наред със здравето ви. Ето няколко неща, които езикът ви може да се опитва да ви сигнализира.

БЯЛ ЕЗИК

Лекар: Езикът може да ни подскаже, ако ни предстои инфаркт

Промяната на цвета на езика подсказва за наближаващ инфаркт, съобщава електронното издание „Експрес”, позовавайки се на мне...

Нормално е езикът ви да изглежда с тънка бяла покривка, обикновено към центъра. Това може да се случи, ако не успеете да го измиете правилно с четката или конците, имате сухота в устата, дехидратирате се, консумирате редовно алкохол, използвате тютюневи изделия или не почиствате езика си.

Добрата устна хигиена може да сведе до минимум белотата, наличието на малко бяло на езика обикновено е безвредно. Въпреки това, когато белите области са силно изразени или се появяват с други симптоми, това може да означава млечница. Млечницата е гъбична инфекция, която може да се развие след прием на лекарство или заболяване, което изхвърля баланса на бактериите в устата.

Ако белите петна изглеждат дантелени, може да имате лишей планус. Това е възпалително състояние, което възниква, когато имунната система атакува тъканите в устата. Може да забележите плоски, твърди, бели области, които не могат да се премахнат. Левкоплакия е друго състояние, което може да доведе до образуване на дебели бели петна по езика. Тъй като левкоплакията понякога може да се превърне в рак, важно е тя да бъде прегледана от лекар.

ЧЕРВЕН ЕЗИК

Ето какво се случва, когато постоянно гледате в телефона си

Гледането в телефона ви кара другите хора наблизо да направят същото за по-малко от минута, разкрива ново проучване, съобщи в. „Д...

Въпреки че здравият език може да се появи в различни нюанси на розово, той никога не трябва да е червен. Червеният език може да означава инфекциозно или възпалително заболяване. Глоситът е възпаление на езика, което може да доведе до набъбване, промяна на цвета и развитие на странна текстура на повърхността. Това състояние най-често се причинява, когато бактерията попадне в разрез на езика, което води до инфекция.

Ако езикът изглежда яркочервен, може да е заболяване на кръвта или сърдечно заболяване. Яркочервените езици също биха могли да се появят във вид на синдром на токсичен шок, недостиг на витамин В12 и стрептокок в гърлото. Макар и рядко срещан, яркочервеният език също може да е признак на скарлатина. Това е бактериално заболяване, което се развива при някои хора със стрептокок в гърлото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com