X
 
 

Днес е Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер

1530 0
photo of Днес е Световният ден за борба с болестта на Алцхаймер
Снимка: iStock/Guliver
Световният ден на Алцхаймер се отбелязва днес, 21 септември всяка година. Болестта се характеризира със загуба на памет, способност за рационално мислене, способност за навигация в пространството и грижа за себе си.

Заболяването е описано за първи път през 1907 г. от немския психиатър Алоис Алцхаймер, от когото е получила името си. Въпреки факта, че болестта е известна повече от сто години, учените все още нямат точни отговори на много въпроси за нея. В допълнение към увреждането на паметта, доказателствата за появата на болестта на Алцхаймер могат да бъдат зрителни увреждания, пространствена дезориентация и трудности с логическото мислене, съобщават за РИА Новости от Националния институт за стареене на САЩ (National Instute on Aging) - основната структура за изучаване на тази болест в САЩ, пише БГНЕС.

Роден е Алоис Алцхаймер

Алоис Алцхаймер е германски психиатър и невропатолог, колега на Емил Крепелин. Алцхаймер има заслуги за идентифицирането на първия пуб...

Няма категоричен отговор на въпроса как със сигурност да разпознаете болестта на Алцхаймер при вашите близки. Американските експерти отбелязват, че "първите симптоми могат да бъдат различни при различните хора." 

Например проблемите с паметта могат да се окажат леко когнитивно увреждане, което може да доведе до болестта на Алцхаймер. Пациентите с леко когнитивно увреждане имат по-лоша памет от своите връстници, но симптомите не пречат на ежедневния им живот, обяснява организацията. 

Организацията отбелязва, че възрастта на хората все още се счита за основен рисков фактор за болестта на Алцхаймер. "Учените смятат, че кога и как започва и прогресира болестта на Алцхаймер, зависи от много фактори. Най-важната известна причина е възрастта. Броят на хората с това заболяване се удвоява на всеки пет години над 65 години", казват експерти от института.

Според организацията днес около една трета от всички хора над 85 години могат да страдат от болестта на Алцхаймер. Само в САЩ болестта е диагностицирана при 5,5 милиона души над 65 години. "С нарастването на населението тези числа ще се увеличават, докато не бъдат намерени начини за предотвратяване или забавяне на развитието на болестта", казват от Института за стареене. 

Болестта на Алцхаймер започва години преди първите симптоми

Болестта на Алцхаймер започва 20 години преди да се видят симптоми. Това каза в интервю за БНР неврологът проф. д-р Лиана Апостолова &n...

Експертите предполагат, че комбинация от генетика, начин на живот и околната среда също може да има значение, но „значението на всеки един от тези фактори за увеличаване или намаляване на риска от развитие на болестта на Алцхаймер е индивидуално“.

Противно на мнението, че спортът помага при всички заболявания, специалисти от Американския институт за стареене признават, че в случай на Алцхаймер, активният начин на живот може да не е панацея. Въпреки това лекарите подчертават, че не бива да се забравя, че физическата активност има положителен ефект върху здравето: дори със стареенето спортът може да помогне за намаляване на риска от падания, поддържане на мобилността и независимостта и намаляване на риска от развитие на хронични заболявания като диабет, депресия и високо кръвно налягане.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
missing image
ЛЮБОВЕН хороскоп за 16-17 ноември

Овен Тези почивни дни ще ви докажат, че човекът, в когото сте влюбени, всъщност е и вашият най-доверен приятел, съветник и пазител на тайни. Може...