Дори малко захар убива

59314
Дори малко захар убива

Всички знаем, че ”мъничко” захар е позволено и „от един път” нищо няма да стане. Учените от университета в Юта, обаче, развенчават и този мит, като доказаха, че дори малките количества захар влияят пагубно върху организма на бозайниците. Изводът им е направен след експеримент с гризачи.

Мишките били разделени на две групи - основна и контролна. Първите били поставени на диета, към която се придържа около 1/4 от американците. Мишките се хранели със здравословни продукти, но 25% от общо употребените калории си набавяли от захарта. Сравнено с порциона на хората, това е еквивалента на три порции сладки напитки на ден, което е утвърдена норма от департамента по селско стопанство в САЩ. Мишките от контролната група изобщо не консумирали захар.

С кои храни да утолим жаждата

По време на летните горещини организмът се нуждае от повече течности, които можете да му осигурите и чрез храната. Няколко плодове и з...

Първият етап на експеримента продължил 26 седмици (шест месеца и половина). Мишките се намирали в клетки и били хранени по диетата, определена от учените. След това всички опитни гризачи, от основната и контролната група, били пуснати в голямо помещение, където можели да живеят на свобода. Показателите и поведението на животните непрекъснато били следени Осем месеца след началото на експеримента или месец и половина, след като мишките били пуснати от клетките, биолозите станали свидетели на доста печални събития.

Самките от основната група умирали близо два пъти по-често, в сравнение с тези, които не употребявали захар изобщо. Самците, любители на сладко, които трябвало да защитават своята територия имали с ¼ по-малко владения, в сравнение със събратята им от контролната група. Освен това употребата на захар се отразявал зле и на мъжката плодовитост. Самците, употребяващи захар имали с 1/4 по-малко потомци.

Освен тези наблюдения били направени и анализи на седем различни показателя на метаболизма, като телесната маса, нивото на инсулин и др. Удивителното е,че пет от показатели били еднакви и в двете групи. Това означава, че по всички показатели тялото може да е здраво, но жизненоважни функции, като защита на територията и възпроизвеждането или дори продължителността на живота, се понижават значително, при употребата на захар.

Струва си да се замислим преди да сложим 1-2 лъжички захар в чая си, нали?

Кофеинът по време на бременност може да навреди на новородените

Изследване, осъществено върху лабораторни мишки, показва за пръв път, че приемането на кофеин по време на бременността може да има нега...

Още интересни новини четете на samotniroditeli.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com