Доспива ви се след хранене? Изследвайте се за тази болест!

15640
Доспива ви се след хранене? Изследвайте се за тази болест!
Снимка: iStock/Guliver

Ако ви се приспива след хранене, имате желание да се отпуснете и се трупнали излишно тегло в областта на талията, това са само някои от индикаторите, че диабетът чука на вратата ви.

Диабетът е коварна болест на съвременната епоха, за която до голяма степен е виновно неправилното хранене, пише македонският портал Арт.кухня. Когато вече е факт, диабетът не може да бъде излекуван, но може да се държи под контрол. Възможно е обаче да разпознаем навреме признаците на преддиабетно състояние – състоянието на повишени нива на глюкоза, което все още не може да се нарече диабет и което се развива постепенно в продължение на 10 и повече години.

Този суперпродукт пази от диабет

На този етап от заболяването захарта може да се държи под контрол чрез промяна на начина на хранене, но е от решаващо значение да се разпознае навреме преддиабетния стадий, което често не е лесно, защото симптомите са скрити и дори цялостно ги няма. Ето защо експертите препоръчват нивата на кръвната захар да се измерват от тези, които смятат, че са здрави и нямат съмнения за диабет. Измерванията на глюкозата се препоръчват най-вече за хора на възраст над 45 години, хора с наднормено тегло и тези, при които са регистрирани рискови фактори за поява на диабет.

Признаци на преддиабет

Въпреки, че болестта се смята за “мълчалив убиец”, защото няма очевидни симптоми, има признаци, които могат да ви помогнат да “диагностицирате” проблема, а след това да потърсите съвет от експерт, за да предотвратите по-сериозни последици за здравето си. Това са следните сигнали:

1. Приспива ви се след хранене – нормално е след тежка и мазна храна да ни се приспи, но ако забележите, че това се случва често или редовно, няма да е зле да отидете на лекар и да започнете да измервате нивата на кръвната си захар.

2. Желание за сладкиши и други въглехидрати може да е просто навик, но и признак на потенциално развитие на диабет.

3. Увеличаване на теглото и по-трудно отслабване – затлъстяването е рисков фактор за диабета, така че може да се каже, че всички хора с излишни килограми са в преддиабет. Намаляването на теглото чрез правилно хранене и физическата активност са много важна стъпка в превенцията на диабета.

4. Мастните отлагания около талията – напълняването е опасно при всички случаи, но ако получите напълняване точно в областта около кръста, има повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и диабет.

5. Повишено кръвно налягане – ако в допълнение към затлъстяването имате повишен холестерол, триглицериди и кръвно налягане, има голяма вероятност да страдате от диабет. Правилната диета е решение на тези проблеми, така че не забравяйте да се консултирате с диетолог.

Изберете храни с нисък и среден гликемичен индекс

Гликемичният индекс показва скоростта, с която въглехидратите от храната повишават нивото на кръвната захар, варирайки от едно (най-ниската) до 100 (най-бързата), която отговаря на чиста глюкоза.

И напълно здравите хора, и особено тези с висок риск от диабет, трябва да избягват храни с висок гликемичен индекс: сладко, бяло брашно, бяла паста и хляб, картофи, пържени храни, готови хранителни продукти, продукти с добавена царевица и глюкозен сироп, мармалад, консервирани плодове.

Предимство трябва да се дава на храни със среден и нисък гликемичен индекс. Храните със среден гликемичен индекс са: ориз и други зърнени култури, батати, по-неузрели банани, ябълков сок и ананас.

Ниски гликемични индекси имат ябълките, крушите, пресните смокини, бадемите, зелето, броколите, марулята, пресните моркови, елда, лебелебия, домати. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com