Електронните цигари повишават риска от увреждане на имунната система

5768
Електронните цигари повишават риска от увреждане на имунната система
Снимка: GettyImages

Нови изследвания предупреждават, че пушенето на електронни цигари увеличава риска от увреждане на стотици гени на имунната система. Устройствата променят гените, които контролират имунните клетки в горните дихателни пътища – гърлото, устата, носа и синусите.

Пушенето на цигари намалява генната експресия на 53 гени, важни за имунната реакция на епителните клетки, показва проучването. В сравнение с тях, електронните цигари намаляват генната експресия на 358 гени, които са важни за имунната защита - включително и вече споменатите 53 гени.

Професор Илона Джаспърс, от Университета на Северна Каролина, казва: "Ние все още не знаем какви са дългосрочните последици върху здравето от пушенето на електронни цигари.”

"Подозирам, че ефекта от електронните цигари няма да бъде същия като последиците от пушенето на обикновените цигари."

Цигарите причиняват промени в десетки гени в епителните клетки, които са жизнено важни за имунната защита. За някои от тях се счита, че увеличават риска от бактериални инфекции, вируси и възпаления.

За да се разбере какъв ефект имат електронните цигари върху гените са изследвани 13 непушачи, 14 пушачи и 12 потребители на електронни цигари. Всеки човек е трябвало да документира в дневник своя навик. При анализ на урина и взети кръвни проби са били изследвани нивата на никотин и са поставени биомаркери, които да показват експозицията на тютюн в организма.

Лукарски не знаел кой е собственикът на "Булгартабак", не било негова работа

Откъде да знам кой е реалният собственик на „Булгартабак”, не сме се интересували и не е било предмет на Министерството на ...

След около три седмици отново са взети проби, този път от носните кухини на доброволците, където епителните слоеве са много сходни с тези на белите дробове, за проверка на експресията на гени, които са важни за имунните клетки.

"Всички епителни клетки по нашите дихателните пътища - от носа към малките бронхиоли дълбоко в дробовете ни - трябва да функционират правилно, те са като капан за вредните частици и микроби и пречат за нашето разболяване."

Професор Джаспърс добавя: "Ние сравнихме тези гени един по един. И открихме един ген, общ за двете групи пушачи, който вече в изчезнал в групата от хора, които пушат електронни цигари. В момента не знаем точно колко електронни цигари причиняват това.”

„Бях наистина изненада от тези резултати. Ето защо продължихме да се връщаме назад и да повтаряме изследванията, за да се уверим, че тези резултати са точни.”

Тя каза, че констатациите не означават, че пушачите на електронни цигари са по-лоши от пушачите на обикновените цигари. "Мисля, че е грешка да се опитваме да сравняваме пушенето на обикновени цигари с употребата на електронни цигари.”

Венци Мицов за забраната на лечебната марихуана: Политическо говорене и доза лицемерие

У нас има политическо говорене и доза лицемерие в говоренето срещу вредните неща. Това мнение изрази Венци Мицов, общински съветни...

„Не трябва да питаме „пушенето причинява рак, а електронните цигари причиняват ли рак? Пушенето причинява емфизем, пушенето на електронни цигари причинява ли емфизем?””

Професор Джаспърс казва, че вдишването на изгорял тютюн и вдишването на изпарени ароматизирани течности са коренно различни. По-вероятно е електронните цигари да предизвикат различни биологични промени и да играят различни роли в други респираторни проблеми.

"Ние познаваме заболявания като хронична обструктивна белодробна болест, рак и емфизем, на които са им нужни много години, за да се развият при пушачите. Но повечето хора все още не са използвали електронни цигари за дълг период от време. Така че, все още не знаем какви са последиците от употребата им за период от 10 или 15 години. Ние сме в началото на установяването какво могат или не могат причинят електроните цигари."

След това Джаспърс планира да проучи как епителните клетки в потребителите на електронни цигари реагират на грипна ваксина. Това, каза тя, може да помогне на екипа в измерването на имунния отговор на епителните клетки при пушачите, непушачите и потребителите на електронни цигари.

Източник: Dailymail.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com