Енергоспестяващите крушки могат да причинят рак

35355
Енергоспестяващите крушки могат да причинят рак

Лампите с енергоспестяващи крушки могат да бъдат вредни за човешкото здраве, смятат американски учени, чиито научен проект е публикуван в списание LiveScience, предаде БГНЕС.

Изследователи от Държавния университет на Ню Йорк сравнили емисиите, излъчвани от енергийно ефективни крушки и традиционната крушка с нажежаема жичка, които засягат кожните клетки. За целта те облъчвали човешка тъкан с двата вида лампи и открили, че енергоспестяващите излъчват много повече ултравиолетова радиация, която уврежда клетките на кожата след продължително и интензивно излагане на светлина.

В резултат на това те могат да причинят редица кожни заболявания, включително рак. Клетките, облъчени от обикновена крушка, останали напълно здрави.

"Изследванията ни сочат, че действително лампата у дома може да причини смърт на клетките", заяви д-р Марша Саймън, дерматолог в университета и водещ автор на проучването.

Производителите на енергоспестяващи крушки веднага отговорили на предупрежденията, уверявайки, че ултравиолетовите лъчи са в нормални граници.

Полезно за енергоспестяващите крушки

Енергоспестяващите крушки работят на принципа на добре познатите ни луминесцентни (флуоресцентни) лампи. За разлика от тях обаче, са с...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com