Ето за какво трябва внимаваме, когато практикуваме зимни спортове

2392
Ето за какво трябва внимаваме, когато практикуваме зимни спортове
Снимка: Архив

Д-р Марк Шурц е учил хуманна медицина в Медицинския факултет във Виена, след което успешно е специализирал травматология. От 2012 г. д-р Шурц е старши лекар, ръководещ отделението в Университетската клиника по травматология във Виена, а от 2013 г. е ръководител на отделението за спортни травми. Д-р Шурц е сертифициран като спортен лекар от Австрийската медицинска асоциация (ÖAK-Diplom Sportmedizin), притежава диплома за спешен лекар, както и диплома за планинска медицина. От януари 2009 г. д-р Шурц лекува пациентите си в практиката си в Wiener Privatklinik в 9-ти квартал на Виена. Д-р Шурц извършва около 500 операции годишно и е един от най-опитните травматолози в Австрия.

Д-р Шурц, кои са най-често срещаните наранявания при зимните спортове?

Едно от най-често срещаните наранявания е разкъсването на предна кръстна връзка при колянната става, както и разкъсване на менискуса, или нараняване на хрущяла. Размествания на рамото също се получават често, също така и фрактури на раменната кост. Други наранявания могат да бъдат фрактури на пищяла, ръцете, краката или гръбнака.

Кои са най-рисковите зимни спортове?

Всичко зависи от риска, който всеки един поема докато спортува: например, високите скокове или бързината при карането на ски увеличават риска от нараняване. Същото е и при сноуборда, там се крие голям риск от фрактура на китката при падане. Кънките на лед също крият риск от фрактури на китката и лакътя, в случай че паднем рязко назад и ръката поеме удара.

Какво бихте ни посъветвали, за да избегнем подобни наранявания?

Най-добрият съвет, който бих могъл да дам е всеки да знае своите граници на възможности. Използвайте предпазни средства: каска, протектор за гръб (при ски и сноуборд), допълнителна защита за китките и лакътя при кънки на лед.

В случай на инцидент, какво е първото, което трябва да направим?

Веднага спрете физическата дейност! Отидете на рентген, томография или магнитен резонанс, в зависимост от препоръката на вашия доктор. Приемайте обезболяващи и слагайте лед за охлаждане.

Има ли нови методи, които се прилагат за лечение на травми?

В зависимост от конкретната травма, да! Особено при нараняване на хрущяла има иновативни методи за реконструкция, чрез които се извършва лечение с минимално инвазивни процедури. При разкъсвания на мускули и навяхвания на стави се предпочита терапия със стволови клетки. Леченията на фрактури са възможни с ендоскопия, която предлага 100-процентово възстановяване. Също така се извършват и трансплантации на менискус, когато тъканта е прекалено увредена.

Колко често се налага операция при ортопедични травми?

От всички инциденти при зимните спортове, един на всеки десет пациенти се нуждае от операция.

Повече за Wiener Privatklinik

Wiener Privatklinik (WPK), основана през 1871 година и базирана във Виена, е една от най-големите австрийски болници. Болницата предлага повече от 30 различни медицински специалности и разполага с 9 компетентностни центрове,145 легла, операционен блок с 4 операционни зали, модерни услуги за образна диагностика (единствената частна болница във Виена с PET CT и ядрена хирургия), физиотерапия и възстановяване по международни стандарти. Медицинският екип е съставен от повече от 250 признати австрийски експерти, които прилагат интердисциплинарен подход към всеки случай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com