Фарингит - видове, симптоми и диагностика

52568
Фарингит - видове, симптоми и диагностика
Снимка: Pixabay.com

Фарингитът е възпалителен процес, който освен че засяга лигавицата на фаринкса, носи вреда и на неговите по-дълбоки слоеве, лимфните възли и тъканите на мекото небце. Диагнозата фарингит не е нещо, от което да се притесняваме за живота си, но тя в никакъв случай не бива и да се подценява. Някои от формите се лекуват трудно, а и като цяло болестта влошава неимоверно много качеството на живот.

Видове фарингит

Съществуват както остри форми на фарингит, така и хронични. Според нивото на увреждане на структурата на лигавиците на фаринкса заболяването пък се разделя на катарална и гнойна форма. Да ги разгледаме по-обстойно.

Хроничен фарингит

Според това колко дълбоко е увредена структурата на фаринкса, формата на болестта би могла да е атрофична, хипертрофична или катарална. При атрофичната форма на хроничен фарингит се забелязва атрофия /изтъняване/ на фарингеалната лигавица. Зоните там могат да се покрият с гной, вискозна слуз и корички. Колкото до хипертрофичната форма, то при нея се забелязва подуване на лигавицата, мекото небце, като увулата също се удебелява. Хроничният фарингит в катарална форма се отличава с това, че слоевите тъкани на фарингеалната лигавица са леко подути, а някои зони са покрити със слуз.

Остър катарален фарингит

При тази форма има ясно изразена подпухналост и зачервяване на лигавиците на фаринкса. В някои от случаите дори по задната му стена се появяват  червени фоликули със зърнеста структура и се трупа слуз - прозрачна или по-мътна. Увулата също е зачервена и отекла. Тази форма на фарингит би могла да е съпроводена и от възпаление на горните дихателни пътища.

Гноен катарален фарингит

За него са характерни наслагвания на гнойни маси на задната фарингеална стена, които покриват повърхността й. Понякога е възможно и да се стигне до образуване на язви.

Какво провокира развитието на острата форма на фарингит?

Според изследванията в тази област, виновен е замърсеният и студен въздух, който приемаме през устата. Понякога заболяването се проявява на база алергии, а друг път е възможно да бъде провокиран от гъбична, бактериална или вирусна инфекция. Също така, не е малка вероятността заболяването да се развие и като следствие от хирургична медицинска намеса, например при контакт с лигавицата на чуждо тяло.

Други фактори, които биха могли да повлияят са дразнители от типа на радиация, химикали, пушене, алкохол и други.

И не на последно място, острият фарингит би могъл да бъде причинен и от разпространението на инфекции, чието огнище се намира в близост до фарингеалната област. В това число влизат синузит, ринит, зъбен кариес.

Кои са най-често срещаните причини за развитие на хроничен фарингит?

Една от най-честите причини е отстраняването на сливиците, което, съвместно с тютюневия дим, може да провокира поява на възпалителни процеси в фарингеалната лигавица. Тук трябва да вметнем, че като независимо възпаление, хроничният фарингит се среща твърде рядко. В огромна част от случаите той е провокиран от различни патологии на стомашно-чревния тракт, например гастрит, холецистит, панкреатит и други.

Хроничният фарингит може да е следствие и от дълготрайна употреба на вазоконстрикторни капки или ако пациентът е страда от чести настинки.

Още фактори, които могат да провокират развитие на фарингит:

  • Дългосрочно излагане на повърхността на лигавицата на гърлото на въздействието на горещ или студен въздух, химикали, суха и прашна среда, както и други  подобни екзогенни фактори.
  • Хормонални нарушения от типа на менопауза, захарен диабет, хипотиреоидизъм.
  • Недостиг на витамин А.
  • Диатеза.
  • Алергии.
  • Прием на алкохол.
  • Пушене.
  • Чернодробна, бъбречна, белодробна или сърдечна недостатъчност.

Какви са симптомите при фарингит?

В начален стадий пациентите усещат болка и дразнене в гърлото - парене или гъделичкане. При ставане от сън в гърлото са налични вискозни лигавични натрупвания, които трябва да бъдат изкашляни. Всичко това е съпроводено и от гадене и повръщане, а също и от болезнено преглъщане.

По тежестта на тези симптоми може да се съди и за формата на заболяването. Така например, ако е налична хиперемия на лигавиците на фаринкса, отпадналост, периодично главоболие, упорита кашлица, ринит, болки в мускулите и понякога повишена до около 37,5 градуса телесна температура, тогава най-вероятно става дума за развитие или на остър, или на хроничен фарингит.

Диагностика на фарингит

Диагнозата на всички негови форми се базира на фарингоскопия - изследване на фаринкса. При малките деца заболяването може да бъде сбъркано с морбили и скарлатина, тъй като симптоматиката е доста подобна - болки в гърлото,  висока температура и други.  При възрастните пък определени неврологични разстройства също се характеризират със сходни симптоми. Затова, точната диагноза следва да се постави от лекар, след като са назначени съответните изследвания.

Как се лекува фарингитът?

Схемата на лечение е съобразно етиологията и вида на заболяването. На първо време е важно да се облекчат симптомите, които причиняват най-голям дискомфорт, така че се обикновено се предписват антисептични, болкоуспокояващи и антибактериални лекарства.

Друг метод на лечение е чрез пръскане на гърлото и смучене на таблетки. Конкретното лекарство се назначава на база идентифициран патоген. Обикновено медикаментите се комбинират с такива, които усилват и укрепват имунитета.

При хроничен фарингит терапията започва с премахването на огнищата на инфекцията. Тук могат да се прилагат и методи от рода на криодеструкция и лазерна коагулация.

За лечение на атрофичен фарингит се използва метода на инхалация, както и прием на йод и витамин А.

Освен лечение на самото заболяване, е важно да се вземат навременни мерки и за отстраняване причините за появата му. Например, при катарален фарингит се предписва терапия за стомашно-чревния тракт, сърдечно-съдовата система или хормонални нарушения.

Като допълнително лечение, отоларинголозите обикновено препоръчват също и:

  • Пациентите да ограничат говоренето, доколкото това е възможно.
  • Да се осигури жизнена среда с чист, топъл и достатъчно влажен въздух.
  • Да се спазва диета, която изключва прием на пикантни, кисели храни и газирани напитки.
  • Да се приемат ежедневно топли напитки - чайове, компоти, отвари или мляко, в което е разтворен мед.
  • Да се ограничат до минимум или да се премахнат напълно лошите навици от рода на тютюнопушене и пиене на алкохол.

Какви опасности крие фарингитът за бременните жени?

Почти всяко едно инфекциозно заболяване може да доведе до непредвидими усложнения по време на бременността. Острият или хроничен фарингит не е просто комплекс от болезнени усещания, които пациентът просто да изтърпи. Възпалителните процеси във фаринкса биха могли да доведат до спонтанен аборт, най-вече през първите седмици на бременността. А на по-късен етап - до развитието на фетална хипоксия, както и да провокират преждевременно раждане.

Ето защо, още при първите признаци на възпаление, бременните жени следва потърсят отоларинголог, който да им предпише подходящата терапия и схема на лечение.

Защо фарингитът е опасен за децата?

Фарингитът е много труден за лечение при малки деца, като най-опасен е при бебетата под една година. Понякога е придружен от повишаване на температурата до над 40 градуса. Заради възпаленото си гърло бебето може да откаже да се храни. От друга страна, подуването на лигавиците може да провокира симптоми на задух. Наличието на възпаление във фаринкса е честа причина за развитието на остър отит на средното ухо.

Внимание! Всякакви опити за самолечение могат да причинят непоправими вреди на крехкото тяло на детето. При най-малкото съмнение за фарингит при бебе, веднага потърсете лекар.

До какви усложнения може да доведе фарингитът, ако не се лекува?

Вече споменахме, че самият фарингит не застрашава човешкия живот, но същото не може да се твърди и за неговите усложнения. Ако не се назначи правилно лечение пациентът би могъл да се развие свръхчувствителност към патогени. Така стрептококовият фарингит може да доведе до гнойни усложнения като ретрофарингеален или перитонзиларен абсцес. При последния е възможно развитието на сепсис, което е сериозна заплаха за живота на пациента.

Негнойният фарингит от своя страна също е много опасен, защото води до образуване на възпалителни възли във всякакви тъкани на сърцето и опорно-двигателния апарат. Особено големи са щетите при възрастните хора, където най-честите последствия са възпаления на шийните лимфни възли или така нареченият цервикален лимфаденит. Друга опасност е рискът от възпаление на вътрешното ухо и слуховата тръба, които могат да причинят пълна или частична загуба на слуха. Възпалението пък на лигавицата на трахеята може да прерасне в бронхопневмония.

Как успешно да се предпазим от фарингит?

Здравословен начин на живот

Преди всичко чрез стриктно спазване на правилата за здравословен начин на живот. Медиците препоръчват да се правят повече разходки на чист въздух, при възможност да се спортува активно, най-вече е препоръчително плуването. Също така, отказът от пушене и пиене играе не по-малка роля – това е една от най-добрите превенции, при това не само за фарингит, но и за всякакви други болести.

Укрепване на имунната система

Важно е също и да работите системно за укрепване на имунната си система чрез прием на максимално количество плодове и зеленчуци, като е добре да се приемат и отделно витаминни комплекси, разбира се, след консултация с лекар. Пазете се от мразовития въздух и не стойте в обгазена или запрашена среда.

Следете здравословното си състояние

Грижете се активно за здравето си – още при първите признаци на хрема, кариес на зъбите, заболявания на пикочно-половата система трябва да се вземат навременни мерки. Всяка подобна инфекция в организма „отваря широко вратите“ и „кани“ фарингита да бъде ваш гост.

И накрая, не забравяйте, че единствено специалист по УНГ може, след отчитане резултатите от диагностичните изследвания, да предпише компетентно лечение на фарингит. В никакъв случай не пробвайте със самолечение - това може да ви коства много.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com