"Геймингът" - основна опасност пред децата на 21 век

9592
"Геймингът" - основна опасност пред децата на 21 век
Снимка: Getty Images/Guliver

"Веднъж на една Нова година играх 12 часа. Сутринта припаднах, но после бързо се съвзех. Не бях ходил до тоалетна, не бях пил дори вода. Нашите ли? Те дори не разбраха." Думите са на 16-годишен младеж, който идваше при мен на психологически консултации в училище. Когато го попитах какъв иска да стане, той ми отговори, че иска да работи нещо с компютри, но не знае точно какво. За този случай от своята практика споделя психологът и логопедът Искра Хотнишка.

Бледият младеж нямал никаква мотивация да ходи на училище, да излиза навън с приятели, занемарил хигиенните си навици, бързо се разконцентрирал и губел търпение (нещо, което се наблюдава и при наркотичната зависимост). Очаквал с нетърпение да приключат учебните часове, за да се прибере вкъщи, където да се потопи в света на дигиталната реалност. Там...“можеш да правиш каквото си искаш, освен това почти винаги печелиш, а когато губиш, пускаш играта отначало“.

Психично разстройство от видеоигри (gaming disorder)

Гейминг разстройство (gaming disorder) или казано на български зависимостта към видеоигрите е официално призната през 2018 г. от СЗО за психично разстройство. То се наблюдава най-вече при деца и младежи, често се среща обаче и при възрастни. Определян като "дигитален хероин", "геймингът" се възприема като изключително пристрастяващ по своята същност. Година по-късно – през 2019 г. Великобритания отваря първата клиника за лечение на деца, зависими от видеоигри. Fortnite, Candy Crush и Call of Duty са само част от игрите, водещи до тежката пристрастеност, която лекуват в клиниката. Установено е, че при този вид зависимост съществуват симптоми на абстиненция (когато детето не играе на видеоигри), подобни на тези при наркотична зависимост – потене, главоболие, апатия, проблеми със съня, повишена тревожност, панически атаки, агресия, десоциализация. Липсата на физическа активност пък води до други проблеми като например наднормено тегло в по-късна възраст. Изследвания сочат, че при този вид зависимост хормоните допамин, адреналин, серотонин, които мозъкът ръководи, са в тотален дисбаланс.

Как стои въпросът в България?

У нас въпреки нарастващият брой деца, които са в риск от отпадане от училище заради пристрастеността си към видеоигрите, липсват каквито и да е мерки за превенция или лечение. И докато хеоринът беше бичът на миналия 20 век, „геймингът“ се превръща в основна опасност пред децата на 21 век. Твърде подценявано от родителите психично разстройство, което може да има пагубни последствия върху подрастващите. Подценявано, защото повечето родители и експерти си мислим, че дигиталните игри не са отровата, която наркоманите вкарват под различна форма в телата си, и от която могат да получат свръхдоза и да умрат. Дали? 16-годишният младеж, за който ви разказах в началото на статията, е припаднал. Това е свръхдоза, коментира още Хотнишка.

В България все още предстои обществената дискусия за вредите, превенцията и лечението на този тип зависимост, отключваща психично разстройство. Експерти съветват превенцията да започне от най-малка възраст. Колкото по-малко е детето, толкова по-малко време трябва да прекарва пред екран (телевизионен, компютърен, екран на мобилен телефон). Деца над 7 години трябва да играят видеоигри не повече от половин час на ден, под 7 години - максимум 15 минути. Към днешна дата дистанционното обучение допълнително усложнява проблема и тепърва ще наблюдаваме последствията и ще търсим решения.

СЗО: Видеоигрите пристрастяват като кокаина или хазарта

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои витамини са най-подходящи за прием през пролетта

Това е най-добрата ядка за сърцето и костите на хората над 50 години

Витамини - сутрин или вечер е най-добре да се пият

Лекар: Хората с тези заболявания НЕ трябва да ядат фурми

Коя е най-добрата ядка при висок холестерол и по колко трябва да се яде на ден

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com