Геймърите плащат със здравето си по пътя към милионите (ВИДЕО)

7384
Геймърите плащат със здравето си по пътя към милионите (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Тази седмица в Шанхай играчи от цял свят се състезават в The International за рекордната за електронните спортове печалба от 33,5 милиона долара. Повечето от тях са млади, рядко говорят за друго освен за игрите и плащат физическа цена за страстта си - влошаващо се зрение, храносмилателни проблеми и увреждане на китката и ръцете.

Отначало Евгений "Blizzy" Ри изглежда озадачен от тази констатация: "Невъзможно е. Как можеш да получиш наранявания, когато играеш игри?"

След това 24-годишният играч от Киргизстан разкрива, че лекар го призовал да се оттегли за шест месеца, за да даде на отслабващото си зрение необходимата почивка.

Ри играе за Natus Vincere или NAVI, а тази седмица се състезава в The International, световно първенство, за което се казва, че има най-големия награден фонд в историята на eSports.

NAVI и още 17 отбора ще играят мултиплейър бойната игра Dota 2 пред хиляди фенове на закрит стадион, докато още стотици хиляди ще гледат „битката“ онлайн.

Ако NAVI триумфира в неделя, Ри и неговите съотборници ще станат мигновено милионери - но успехът си има цена.

"Преди не се притеснявах, но сега усещам, че очите ми са наистина ... не мога да виждам много добре", казва Ри, който се упражнява до 12 часа на ден.

"Десет години играя на компютри, така че те са малко ... Просто имам лошо зрение.“

На Ри му е казано да носи очила, но той не ги намира за удобни и каза, че влошеното му зрение не пречи на представянето му, тъй като екранът е близо.

Лекар препоръча прости упражнения за очи - да ги движи нагоре и надолу, наляво и надясно - но той признава, че не ги прави.

„Всъщност той също ми каза да не пускам компютъра в продължение на шест месеца, за да си върна зрението, но не го послушах. Трябва да играя."

„Тялото ми е силно възпалено“

Не е изненада, че това се случва при геймърите, случва се поради повтарящи се движения на ръцете и китките и се характеризира с изтръпване, парене и изтръпване на палеца, показалеца, средния и безименния пръст.

Секси момичета връщат геймърите по кафетата към реалния живот

Китайски интернет кафета наемат сексапилни момичета, за да разговарят с геймърите и така да им напомнят за истинския живот, съобщи Орин...

При тежки случаи се налага операция

Някои геймъри разказват за толкова тежки наранявания на китката, че трябвало да се откажат, както и за проблеми с долната част на гърба, свързани със седене твърде дълго, ден след ден.

"Преди играех и имах някои проблеми с ръката и китката, така че сега тренирам вместо да играя, защото не мога да поема напрежението", каза Куртис "Aui_2000" Линг от отбора Newbee.

Друга опасност от eSports, бързоразвиващ се, но малко разбираем спорт, е умствената цена, особено с променящите живота суми пари на масата.

С толкова млади играчи - повечето са на около 20 години, но има и 17-годишен в The International - някои се борят в хиперконкурентната среда.

Манията към компютърни игри ще бъде призната за болест

Световната здравна организация смята да включи манията към компютърни и видео игри в списъка на психическите разстройства, който е част...

„Просто понякога усещам, че тялото ми е толкова възпалено“, каза Райън „Raging Potato“ Джей Куи от екипа Minesci, който въпреки това казва, че визията му все още е „20/20“.

"Повечето препятствия в този вид среда е манталитетът", каза филипинецът и добави, че Minesci има "съветник по психика", който помага за подсилването на играчите.

Промяна на навиците

Докато парите за победителите в електронните спортове растат, в други отношения геймингът изостава много от много други професионални спортове.

Геймър издъхна след 3 дни пред компютъра

Геймър почина от изтощение след 3-дневна игра в интернет кафе в Тайван. 32-годишният тайванец Хсиех бил открит бездиханен пред компют...

Треньорът на Newbee Лин каза, че в електронните спортове едва сега започват да се оценява нуждата от физиотерапевти и друг персонал, специализиран вэм физическото и психическото благополучие, въпреки че повечето екипи нямат такъв персонал. Цената е основната причина.

Роман Дворянкин, генерален мениджър на Virtus.pro, сподели, че много геймъри имат оскъдна оценка за това колко е важно да се хранят добре, да спортуват и да седят правилно, когато играят.

"Всички професионални отбори се опитват да обучат играчите да си правят почивки, да правят някои упражнения, да се разтягат правилно", каза той.

"Нещата сега се променят, но това, с което се сблъскваме, е, че имаме играч и осъзнаваме, че храносмилателната му система просто не работи правилно и той има стомашни проблеми", добави Дворянкин, цитиран от БГНЕС.

"Правим го, но може да бъде трудно да променим ежедневните си навици."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com