Храните и напитките, които ще ви помогнат да откажете цигарите без да напълнеете

10126
Храните и напитките, които ще ви помогнат да откажете цигарите без да напълнеете
Снимка: ПР

Отказът от цигарите е истинско предизвикателство, особено за заклетия пушач. В този случай възникват два проблема: как да преодолеем никотиновата зависимост и как да не напълнеем след спирането на цигарите.

Първите дни се оказват най-трудни, защото са придружени от много неприятни усещания. Това състояние е известно като синдром на отнемането се свързва със силна нужда от никотин, в резултат от което човек става изключително раздразнителен и изпитва сериозен дискомфорт.

Появяват се неприятни оплаквания като главоболие, смущение на съня, задух, кашлица, обща отпадналост и слабост, отслабване на концентрацията, депресия и тремор на ръцете.

За да предотвратите всички тези неприятни усещания, трябва да помогнете на тялото си и храненето играе съществена роля в този случай. 

Ето кои са храните и напитките, които помагат за бързото отстраняване на никотина от тялото, набавяне на липсващи витамини, общо укрепване и значително облекчаване на всички неприятни усещания.

1. Плодови и зеленчукови сокове

За да възстановите витаминния баланс, нарушен от пушенето, е добре да пиете прясно изцедени плодови и зеленчукови сокове. Особено полезни са тези от морков и ябълка или микс от двете.

2. Кафе или корен от цикория

Кафето помага при ниско кръвно налягане, загуба на енергия, главоболие и световъртеж, които се появяват в резултат от отказа на цигарите. Но не трябва да злоупотребявате с тази напитка, препоръчително е да пиете не повече от 3 чаши прясно смляно (не разтворимо!) кафе на ден. Ако обаче сте свикнали да пиете кафето си с цигара, тогава ще трябва да се откажете от кофеиновата напитка като средство за подобряване на тонуса.  В противен случай веднага ще искате да изпушите цигара след кафето.

Коренът от цикория може да се използва като заместител на кафето и като източник на витамини за подпомагане на организма.

3. Билкови чайове

Добре е да се пие чай от шипка, който е богат на витамин С. При пушачите никотинът напълно абсорбира аскорбиновата киселина от тялото. Следователно трябва да консумирате храни, които съдържат витамин С в максимално количество.

4. Риба и морски дарове

Тези храни съдържат голямо количество цинк, който съдейства за намаляване на тревожността, като по този начин се преодоляват по-лесно оплакванията при отказ от никотина.

5. Яйца

Яйцата трябва да се консумират в големи количества най-вече първите 2-3 седмици след отказа на цигари, тъй като те съдържат голямо количество витамин В и помагат за успокояване на нервната система.

6. Зърнени каши и мюсли

Най-добре е да започнете деня си с порция пълнозърнеста каша, тъй като зърнените храни съдържат много фибри, съдействащи за извеждане на токсините от тялото.

Задължително спазвай тези правила, ако си ПУШАЧ!

Разбираме, че при някои хора навикът е по-силен от волята и те не успяват да се откажат от него. Всеки е наясно с това, че пушенето е в...

Задължително добавете ядки към закуската си. Съдържащият се в тях магнезий ще ви помогне за облекчаване на прекомерната раздразнителност.

7. Сушени плодове

Един от начините да се справите с натрапчивите мисли е да изядете шепа сушени плодове. Сините сливи, стафидите и сушените кайсии съдържат антиоксиданти, витамини и минерали, които съдействат за укрепване на сърдечно-съдовата система.

8. Моркови

Ако изпитвате силно желание да запалите цигара, може да го потушите с хапването на моркови. Този зеленчук ще помогне за възстановяване на лигавицата на белите дробове и ще съдейства за по-бързото елиминиране на натрупания в тялото никотин.

Как да изчистим белия дроб от цигарения дим и мръсния въздух

Много от хората непрестанно си задават въпроси, свързани с това как да пречистят белия си дроб от цигарен дим и мръсен въздух. Най-доб...

9. Ябълки

Ябълките са богати на желязо и съдействат за преодоляване на сънливостта и отпадналостта.

10. Често пиене на негазирана вода

Режимът на прием на вода трябва да се засили, тъй като тя спомага за пречистването на кръвта от остатъците от никотин.

Ако сте решили да откажете цигарите през зимата, тогава количеството течност, което пиете на ден, е 1,5-2 литра, а през лятото тази цифра трябва да бъде още по-висока - 2-2,5 литра. Винаги носете със себе си бутилка чиста питейна вода, за да потиснете с нейна помощ незабавно атаката на никотинов глад - няколко малки глътки вода са напълно достатъчни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com