Храните, които съсипват ставите ни

14617
Храните, които съсипват ставите ни
Снимка: iStock/Guliver

Здравето на ставите ни зависи не само от нашите гени и физическата ни активност, но и от храната, която консумираме.

Диетата е факторът, който най-лесно може да бъде коригиран. Ето кои са храните, които са най-вредни за ставите и трябва да се изключат от менюто.

1. Фосфатни продукти

Фосфатите са соли на фосфорните киселини. Те са полезни и жизненоважни за организма, но естествено, ако се приемат с мярка. В голямо количество водят до нарушаване на калциевия баланс. За запълни дефицитите си, тялото започва да черпи калций от костната тъкан. В резултат на това се влошава здравето на зъбите, развиват се остеопороза и остеоартрит, дължащи се на намаляване плътността на хрущялната тъкан.

Балансирано и безопасно количество фосфати се съдържа в различните видове месо, риба, зърнени култури, бобови растения и зеленчуци. Но преработените месни продукти съдържат големи количество фосфати и с консумацията само на 100 грама от тях се надвишава дневната доза.

Фосфатите се съдържат в най-голямо количество във всички видове колбаси, топено сирене, газирани напитки, чипс, сосове, консерви и полуфабрикати.

Страничен ефект от излишния фосфат е забавянето на метаболизма, поради което човек бързо напълнява и сърдечно-съдовата дейност се нарушава.

2. Пушено месо и кисели краставички

Природен лек за болните стави

Болните стави са много сериозен проблем. За жалост наистина много хора страдат от това. Не винаги болежките са свързани с възрастта. Пр...

Мариновани краставички и гъби, пушена риба и месо - те са вредни не само за храносмилането, но и за ставите. Първо, защото съдържат едни и същи фосфати. И второ, защото изобилстват от сол.

Излишната сол започва да се отлага по стените на кръвоносните съдове и върху ставите. Последните губят гъвкавост, започват да се подуват и стават все по-малко подвижни.

3. Черен чай и кафе

Тези продукти държат рекорда за съдържание на пурин: това е химичен елемент, който участва в образуването и структурата на ДНК и РНК молекулите в човешкото тяло. Липсата им може да доведе до сериозно влошаване на здравето, но излишъкът от тях също се отразява неблагоприятно. С излишъка на пурини се свързват метаболитните нарушения и повишените нива на пикочната киселина в организма.

В допълнение към чая и кафето, могат да се добавят бобови растения, тлъста риба, тлъсти меса, сода, фаст фууд, рибен хайвер, карантия, гъби, пикантни и пушени меса, шоколад, които също са богати на пурини.

С нова схема лъжат пенсионери, че ще излекуват ставите си с добавка чудо

Поредната измама с хранителна добавка се появи в интернтет, съобщава „Труд”. Измамниците стават все по-изобретателни и изпо...

4. Билки, подправки и храни с оксалова киселина

Какво е вредното на оксаловата киселина, след като тя съдържа големи количества желязо, магнезий и витамин В6?

По време на топлинната обработка оксаловата киселина реагира с калция и образува неорганична сол, която не се усвоява от тялото ни и остава в него под формата на камъни в бъбреците, например. Процесът на отстраняване на солите от организма като цяло се усложнява, възниква възпаление - включително в ставите.

Най-голямо количество оксалова киселина се съдържа в ревена, цвеклото, какаовите зърна, пшеничния зародиш, магданоза, киселеца, копъра, копривата и спанака.

5. Сладкиши и десерти

Ефектът от CBD маслото за намаляване на болките в ставите

Страдате ли често от болки в ставите? Това може да е показателен знак, че имате ревматоиден артрит. Много хора приемат различни болкоус...

Те са вредни заради високото съдържание на въглехидрати, което води до повишено натоварване на ставите. Освен това съдържат захар, която смущава синтеза на колаген. Този елемент отговаряне не само за здравето и сиянието на кожа. Той е и основата на съединителната тъкан, т.е. на сухожилията и хрущялите.

Сладкишите, съдържащи мая, допълнително увеличават пурините, които са катализатори за подагра.

6. Мазни и пържени храни

Агнешко, свинско, свинска мас, мазни риби, полуфабрикати, фаст фууд, колбаси, масло, пържени храни - всички тези продукти са най-вредни за ставите.

В тях се съдържа не само огромно количество калории, но и наситени животински мазнини, които увеличават телесното тегло, като същевременно осигуряват минимални ползи. Когато натоварването се увеличи, хрущялът изтънява, връзките и сухожилията се деформират. Освен това излишъкът от протеини и мазнини в диетата провокира автоимунни процеси, в резултат на което възниква възпаление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com