Хъркането може да е признак за опасни заболявания

9867
Хъркането може да е признак за опасни заболявания
Снимка: iStock/Guliver

Хъркането е истинска досада за околните. Невъзможно е да се мисли за спокоен и пълноценен сън край някой, който не спора да хърка през цялата нощ. Наскоро станаха известни резултатите от ново  изследване, касаещо хъркането, но този път при жените.

Учени са установили, каква е причината хората да хъркат, когато спят. Споделят и каква може да е  опасността за здравето, която протича от това.

Според експертите, че хората, които хъркат, са заплашени от развитието на редица опасни заболявания, сред които и рак.

Вече има достатъчно доказателства за връзката между хъркането и онкологията. Ясно е, че при сънната апнея дишането се прекратява за секунди и то по неколкократно през нощта. Това е равносилно на задушаване. Когато тялото чувства недостиг на кислород определено време, то се събужда. Човек е подобно състояние дълбоко поема въздух, а то прилича на зловещо хъркане.

Учените са анализирали базата данни за пациенти със сънна апнея в Европа. Оказва се, че при 200 хиляди души над 18 години, 388 имат онкологична диагноза и по-големия процент са жени.

5 начина, по които партньорът ни пречи да се наспим добре

Не можете да спрете добре, защото партньорът ви пречи по различни начини? Не се тревожете! Не сте сами. Вижте кои са те:  1. Хърк...

Търсейки нещо общо сред тези жени, учените установили няколко момента:

• Пушене

• Хъркане

Изследователите установили, че при хъркане мускулите на горните дихателни пътища са леко напрегнати. Причинената от това вибрация, уврежда нервните окончания и мускулните влакна на назофаринкса. Те не могат да се възстановят, заради непрекъснатото хъркане.

Сънната апнея може да създаде сериозни проблеми със сърдечно-съдовата система, по-конкретно високо кръвно. На това въздействие са по-податливи жените, независимо дали са с наднормено тегло или не.

5 ефикасни начина да излекувате хъркането по естествен път

Хъркането може да наруши съня ви и може да е признак на важен здравословен проблем. Ето няколко ефективни начина да се отървете от хърк...

Според учените и дамите, и господата хъркат еднакво силно, но жените не го забелязват и не го признават. 36% от хъркащите дами са отказали да приемат факта, че хъркат оглушително през цялата нощ.

Засега всички твърдения, че сънната апнея на 100%води до рак не са доказани. Без значение дали става дума за рак или друго сериозно заболяване, препоръчително е да се направи консултация със специалист, за да се избегнат усложненията.

След редица проучвания, е установено, че освен тютюнопушенето, консумацията на алкохол, наднорменото тегло, за поява на хъркането е виновна и ниската физическа активност на повечето дами.

Учените са категорични, че дамите с минимална или никаква физическа активност хъркат най-много. По-голямата активност ще намали теглото и  ще предотврати хъркането. Така и сърдечно-съдовата система ще е по-здрава и няма да е податлива на изненадващи заболявания.

Не бързайте да спорите с близките си, когато ви кажат, че хъркате нощем, а бързо си запазете час при лекаря, за да установите навреме причината за това хъркане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com