Има начин да ускорите метаболизма си, вижте как

15042
Има начин да ускорите метаболизма си, вижте как
Снимка: iStock/Guliver

Не се примирявайте със заключението, че по рождение имате по-мързелива система за изгаряне на калориите. Има начини да я „принудите" да работи. Може да използвате следващите съвети - някои от тях действат и докато спите.

Във вашето тяло има някой, който във всеки момент се труди упорито - това е вашият собствен, личен треньор, работещ неуморно, за да ви помага да изгаряте калориите и стопявате мазнините. Това е вашият метаболизъм. Всеки път докато се храните ензимите в клетките на организма ви разграждат храната и я превръщат в енергия, която поддържа работата на сърцето, мозъка и силата на крайниците. Колкото по-бързо работи метаболизмът, толкова повече калории се изгарят. Колкото повече калории се изгарят, толкова повече килограми се свалят. До известна степен скоростта на изгаряне е предопределена от пола и гените, но метаболизмът може и да се контролира, пише medicine.bg.

Човек не може да промени количеството калории, необходими за дейността на сърцето, но може да направи така, че да изгаря допълнително по 500-600 калории на ден чрез физическа активност и правилно хранене. И да промени някои навици.

Водещи специалисти съветват как да ускорите метаболизма си в различни ситуации:

Когато станете от леглото

Закусвайте солидно. ВСЕКИ ДЕН! Ако не го правите, организмът ви преминава на режим на гладуване и метаболизмът се забавя максимално, за да пести енергия.

Американски учени са установили, че хората, които поемат със закуската от 22 до 55% от калориите за деня, са наддали средно по 3 килограма за 4 години. Тези, които са поемали на закуска от 0 до 11% от дневните калории, са наддали по 5-6 килограма. В едно от проучванията е установено, че хората, които редовно пропускат закуската, са застрашени 4.5 пъти повече от затлъстяване от хората, които закусват.

Каква трябва да бъде закуската? Опитайте с комбинация от нетлъсти протеини, полезни въглехидрати и мазнини, като например: омлет от едно яйце и два белтъка, салата от чушки и лук, сварени овесени ядки с горски плодове и малко рибено масло, което съдържа омега-3 мазнини.

Освен това учените открили, че метаболизмът на хората, които пият кафе с кофеин, се ускорява с 16% повече отколкото на хората, които пият безкофеиново кафе. Кофеинът стимулира централната нервна система, като ускорява пулса и дишането.

Искате да отслабнете? Яжте ябълките по този начин

Пийте водата студена. Резултатите от проучване на американски учени показват, че хората, които пият по 8 до 12 чаши вода на ден, имат по-ускорен метаболизъм от тези, които пият по 4 чаши на ден. При затоплянето на студената вода в организма се изразходват известно количество калории и колкото повече студена вода пиете, толкова повече калории ще изразходвате, при това без никакви усилия.

Когато сте на работа

Приемайте протеини с обяда. Включването на протеини при всяко ядене помага за изграждането на мускулна маса без мазнини. Мускулите изгарят повече калории от мазнините, дори когато са в покой. Старайте се да поемате по 30 грама протеин. Това е една порция нискомаслено сирене или извара или около 120 грама бяло пилешко месо.

Пийте зелен чай. Той ускорява силно метаболизма, защото съдържа изгарящата мазнините растителна съставка. Учените са установили, че хората, които изпиват по 3 до 5 чаши зелен чай на ден, намаляват теглото си с 4,6% за 12 седмици. Според изследване, 2 до 4 чаши чай на ден изгарят 50 калории. За по-голям ефект чаят трябва да се запарва 3 минути и да се пие топъл.

Яжте млечни продукти. Има дни, когато нищо не може да спре желанието ни да си хапнем пържени картофи. Това изкушение може да се компенсира с една богата на калций следобедна закуска, като например чаша нискомаслено прясно или кисело мляко. Датски учени твърдят, че калцият помага на организма да изгори мазнините. Хранителните добавки от калций обаче нямат този ефект.

Когато пазарувате хранителни продукти

Избирайте биологично чисти храни. Канадски учени твърдят, че пестицидите, които попадат в мастните клетки, нарушават клетъчната дейност и функцията на щитовидната жлеза. Или казано с други думи: забавят метаболизма.

Купувайте люти храни. Капсаицинът /capsaicin/ - съставката в лютите чушки, която придава лютивия вкус, активизира метаболизма. Учени твърдят, че една лъжичка нарязани червени или зелени люти чушки повишава излъчването на топлина в организма и метаболизмът се ускорява с 23%.

Приемайте повече желязо. То помага за достъпа на кислород до мускулите. При ниски стойности на желязо в организма мускулите не се снабдяват с достатъчно кислород, енергията отслабва и метаболизмът се забавя. Яжте обогатени с желязо зърнени продукти, спанак и броколи.

Уникалната диета, с която Адел отслабна с 46 кг

Когато работите

Редувайте работата с почивки или с намаляване на темпото.

Австралийски учени са направили проучване с две групи жени, които карат колело. Едната група карала 40 минути със постоянна скорост, а другата - 20 минути, като редували 8 секунди спринт с 12 секунди спокойно каране. При изследването след 15 седмици се оказало, че жените, които са спринтирали, са загубили 3 пъти повече мазнини от тези, които са поддържали постоянна скорост. Внезапното засилване на скоростта на физическото усилие стимулира мускулите да изгарят мазнини. При джогинг редувайте равномерното бягане с 12 секундни спринтове.

Пийте рибено масло. Комбинацията от редовни упражнения и рибено масло увеличава активността на ензимите, които изгарят мазнините. Избирайте капсули, които съдържат поне 300 милиграма от мастната киселина EPA и 200 милиграма от мастната киселина DHA. Приемайте по две таблетки два часа преди работа.

Когато се приберете у дома

Яжте риба (сьомга, тон и сардини). По-мазните риби съдържат мастните киселини омега-3, които потискат апетита. Тези здравословни киселини изпращат сигнали до мозъка, че организмът се е заситил. В 100 грама сьомга има 90% от необходимото дневно количество витамин D, който поддържа мускулната маса.

Пропуснете второто питие. Два коктейла или 2 чаши вино, както и 2 бири забавят горенето на мазнините със 73%. Според учени от Калифорния, причината за това е, че черният дроб превръща алкохола в ацетат и започва да го използва като гориво, вместо да гори резервите от мазнини.

Лягайте си рано. При недоспиване се изхвърлят произведените от организма хормони лептин и грелин, които регулират изразходването на енергията и апетита. Учените са открили, че хората, които спят по-малко от 7 и половина часа на нощ, напълняват. Осигурявайте си поне 8 часа сън.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com