Истината за суровия мед: Какви са ползите за здравето ни

34682
Истината за суровия мед: Какви са ползите за здравето ни
Снимка: Pixabay.com

Хората използват суровия мед в традиционната медицина от стотици години. Това сладко, естествено вещество съдържа здравословни елементи, които преработеният мед няма.

Защо суровият мед е толкова полезен

Суровият мед, който идва направо от кошера, съдържа здравословен пчелен прашец, пчелен прополис и много антиоксиданти.

Изследванията не потвърждават, че суровият мед има повече ползи за здравето от обикновения мед, но някои хора смятат, че преработката и пастьоризацията, на която се подлага меда, намалява много от полезните елементи. Някои хора вярват, че поради това суровият мед осигурява повече ползи за здравето от обикновения мед.

В тази статия сравняваме ползите за здравето на суровия мед и обикновения мед!

Какво означава суров мед?

Суровият мед не се филтрира или пастьоризира.

Медът е сладка, златиста течност, произведена от пчели. Пчелите съхраняват меда си в малки шестоъгълни чаши, наречени пчелна пита. Суровият мед идва направо от пчелната пита.

Медът от кошера съдържа пчелен прашец, пчелен восък и части от мъртви пчели. Производителите на мед обикновено прeкарват суровия мед през филтър, за да отстранят възможно най-много примеси, но някои остават. Все още е безопасно да се яде.

За разлика от суровия мед, обикновеният мед се подлага на процес на пастьоризация. Това означава, че производителите го нагряват, за да убият клетките от дрожди, които могат да повлияят на вкуса му, за да увеличат срока му на годност и да го направят да изглежда по-прозрачен и привлекателен. Пастьоризацията обаче може да повлияе неблагоприятно на броя на хранителните вещества в меда.

Според някои исторически данни хората са използвали мед дори преди повече от 8 000 години. През древността те използвали суров мед, но днес повечето хора залагат на обработения, пастьоризиран мед.

Медът предлага следните здравословни свойства:

- антибактериално действие

- ранозаздравяващи ефекти

- диетични антиоксиданти

- противовъзпалителни ефекти

Суровият мед съдържа пчелен прашец и пчелен прополис, който е лепкаво вещество, подобно на лепило, което пчелите използват, за да държат кошера си. Обработеният мед не съдържа същите нива на пчелен прополис и пчелен прашец като суровия мед.

Антиоксидантни ефекти

Изследователите смятат, че някои от основните ползи за здравето от меда идват от съдържанието му на антиоксиданти.

Натуралният мед съдържа редица съединения, които действат като антиоксиданти, включително фитохимикали, флавоноиди и аскорбинова киселина.

Антиоксидантите намаляват оксидативния стрес в организма, като измиват свободните радикали. Учените свързват оксидативния стрес с редица хронични състояния на здравето, включително много ракови заболявания. 

Пастьоризацията намалява броя на антиоксидантите в меда, което означава, че обработеният мед може да не предлага същите ползи като суровия мед.

Няма конкретни изследвания за това как пастьоризацията влияе на антиоксидантите в меда, но проучванията показват, че загряването на други храни може да намали съдържанието им на антиоксиданти.

Антибактериално действие

Медът може да помогне за почистване на рани и предотвратяване на инфекция.

Медът е естествен антибактериален и антимикробен агент. Съдържа водороден прекис и глюкоза оксидаза и има ниско ниво на рН, което означава, че може да убие вредни бактерии и гъбички. Също така, поради уникалния си химичен състав, той не помага на дрождите или бактериите да растат. Поради антибактериалното му действие хората могат да го използват за почистване на рани.

Изследванията показват, че медът от манука, който е вид суров мед, може да убие често срещани патогени, включително:

- Ешерихия коли или Е. коли - бактерия, която причинява хранително отравяне и инфекции на рани

- Staphylococcus aureus или S. aureus - микроб, който причинява кожни инфекции

- Helicobacter pylori или H. pylori - бактерия, която причинява язви на стомаха и хроничен гастрит

Заздравяване на рани

Множество проучвания сочат, че медът действа добре като превръзка за заздравяване на рани.

Mедът е полезен при зарастване на рани поради антибактериалните, противовъзпалителните и антиоксидантните му свойства. Някои доказателства също предполагат, че медът има антивирусни и противогъбични свойства.

Също така, медът е кисел, което спомага за освобождаването на кислород от раната и насърчава заздравяването.

Нанесете суровия мед директно върху малки разрези и изгаряния, след това поставете марля или превръзка върху раната. 

Облекчаване на кашлица

Няколко проучвания сочат, че медът може да е също толкова или по-ефективен от някои лекарства за кашлица без рецепта. Много лекарства за кашлица не са безопасни за по-малки деца, така че медът може да бъде добра алтернатива за деца над една година.

За да облекчите кашлицата, вземете чаена лъжичка суров мед и избягвайте други течности или храни след това, за да може медът да покрие гърлото.

Лечение на диария

Суровият мед може да има успокояващ ефект върху храносмилането, като помага при симптоми на диария.

Проучване на 150 деца с остър гастроентерит установява, че тези, които получават мед с разтвор за перорална рехидратация, имат по-добро възстановяване от диария от тези, които не получават мед. Децата, които получавали мед, имали по-малко движения на червата и се възстановили по-бързо от болестта.

За да помогнете за лечението на лека диария, опитайте да вземете чаена лъжичка суров мед или да смесите мед с напитка. Избягвайте да приемате твърде много мед, защото излишната захар може да влоши диарията.

Защита на мозъка

Суровият мед има противовъзпалителни свойства.

Някои доказателства сочат, че медът може да има антиоксидантни и противовъзпалителни сили, които могат да бъдат от полза за мозъка. Проучване при животни установява, че плъховете, които консумират мед, имат защита срещу увреждане на мозъка, причинено от излагане на олово.

Освен това в преглед се посочва, че суровият мед може да съдържа съставки, които помагат в борбата с възпалението в хипокампуса, част от мозъка, участваща в паметта.

10 изненадващи ползи от меда

От древни времена медът се използва като храна и лекарство. Той е много богат на полезни растителни съединения и предлага няколко полз...

Рискове

Ако човек не е алергичен към пчелния прашец, суровият мед е безопасен за употреба.

Не трябва да се дава мед на бебета под 1 годишна възраст, поради риск от детски ботулизъм. Медът е безопасен от 1-годишна възраст нагоре. Това се отнася както за суровия, така и за обикновения мед.

Избор на подходящия вид мед

Суровият мед има етикет, на който пише „суров мед.“ Ако етикетът не включва думата „суров“ или не идва директно от фермер или пчелар, който може да потвърди, че е суров, производителят вероятно го е пастьоризирал.

Етикетът може също да описва вида на цветята, които пчелите опрашват, за да направят този мед. Видът на цветето определя вкуса, цвета и съдържанието на антиоксиданти и витамини в меда.

Факти за пчелите и меда - 20 неща, които ще ви изумят

Actualno.com подбра за вас някои от най-интересните факти за пчелите и меда. Някои от тях са до болка известни, но за други, сигурни см...

Много видове пастьоризиран мед имат етикети, на които пише „чист мед“. Други могат да кажат „детелинов мед“ или да заявят, че произхождат от местен район. Дори продуктите, обозначени като „органичен мед“, може да не са сурови, тъй като някои производители пастьоризират биологичен мед.

Някои преработени продукти от мед съдържат царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза или други добавки. Проверете етикета, за да се уверите, че медът е чист.

Суровият мед стана по-популярен през последните години и хората вече могат да го купуват от много магазини. Земеделските пазари също продават суров мед, понякога директно от пчеларя.

Онлайн магазините предлагат широка гама от марки както на суров мед, така и на обикновен мед.

източник: www.medicalnewstoday.com

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com