Изследване: Киселото мляко може да помогне да не умрете от коронавирус

12597
Изследване: Киселото мляко може да помогне да не умрете от коронавирус
Снимка: iStock/Guliver

Изследователи от университета Бен Гурион в район Негев в Южен Израел казват, че са идентифицирали молекули в киселото мляко, които са ефективни при лечението на различни възпалителни състояния, включително "цитокинова буря", причинени от COVID-19, съобщава БГНЕС.

Цитокиновите бури са отговорни за някои от случаите на дихателната недостатъчност при COVID-19. Те се наблюдават, когато имунната система на тялото прекали и атакува сама себе си - една от водещите причини за смърт при пациенти с COVID-19.

Каква е разликата между кисело мляко, йогурт и скир

В наши дни млечните продукти са навсякъде, използват се във всяко едно домакинство и предлагат наистина голямо разнообразно. Увеличава ...

Изследването е проведено от студентът Орит Малка и проф. Раз Йелинек, декан по изследванията и развитието в университета Бен-Гурион и наскоро е публикувано в рецензираното списание Microbiome.

Йелинек каза, че няколко години преди пандемията от коронавируса, Малка забелязва, че киселото мляко има терапевтичен ефект и започва да го изучава в лабораторията на Йелинек. Заедно те идентифицирали молекули в киселото мляко, които имат изключителни антибактериални и противовъзпалителни свойства.

"Една от основните причини хората да умират от COVID е цитокиновата буря. Цитокините са имунни молекули, предназначени да помогнат на тялото да се бори с нашественици като вируси. Но при определени обстоятелства - а учените не знаят точно защо - тялото преминава в някакъв вид свръхформа и отделя много цитокини, толкова много, че ви убива. Това се случва по време на COVID-19. И така, когато COVID започна, казахме, нека видим дали тези молекули могат да помогнат срещу цитокиновите бури", обяснява Йеленик.

Молекулите в киселото мляко не само елиминират цитокиновата буря, но и възстановяват баланса на имунната система. "Това беше наистина забележително", каза Йелинек.

Как да си направим кисело мляко

Хубаво би било да си надоите млякото сами или да си намерите наистина прясно мляко (не от магазина, а от онези добри баби и дядовци, ко...

"Цитокиновите бури не се случват само при COVID-19. Това е много лошо състояние с наистина много малко лечения срещу него", каза още той.

Изследователите са в края на сформирането на стартираща компания под чадъра на BGN Technologies за по-нататъшно развитие и комерсиализация на технологията. Йелинек каза, че компанията трябва официално да стартира през следващите няколко седмици и след това те ще наберат средства за провеждане на клинични експерименти. Надява се, че изпитанията ще могат да започнат в рамките на няколко месеца.

Йелинек отбеляза, че той и Малка са провели и други експерименти с киселото мляко и са установили, че то има потенциала да се бори и с патогенните бактерии. По-конкретно, молекулите са в състояние значително да намалят вирулентността на причинителя на холера.

"Това е първата демонстрация, че вирулентността на човешките патогенни бактерии може да бъде смекчена от молекули, секретирани в пробиотични млечни продукти, като кисело мляко или кефира. Не мисля, че досега има молекулярни механизми, за които хората със сигурност са знаели, че имат терапевтичен ефект. Сега вече знаем", каза Йелинек.

Златно кисело мляко - от какво се приготвя и за какво е полезно?

Kaкви ca пoлзитe зa здрaвeтo oт кoмбинaциятa нa киceлo млякo c куркумa? Куркумaтa e cупeрхрaнa, кoятo cъдържa мoщни aнтиoкcидaнти и c...

Проучване: Киселото мляко може да е помогнало за ниската смъртност от COVID-19 в България (в началото на пандемията)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com