Как да избегнем стреса – 10 съвета

8357
Как да избегнем стреса – 10 съвета
Снимка: iStock/Guliver

Биологичният стрес е сравнително ново откритие. В края на 1950 г. ендокринологът Ханс Селие за първи път документира стреса. Разбира се, симптомите на стрес са съществували много преди това. Селие прави нови изследвания и се опитва да помогне на милиони хора по света да го преодолеят. Ето 10 съвета за справяне със стреса:

Слушайте музика

Отдъхвайте, като слушате релаксираща музика. Спокойната музика има позитивен ефект върху мозъка и тялото, намалява кръвното налягане и нивото на кортизол, хормона, свързан със стреса. Препоръчва се да слушате изпълнения на виолончело, особено от Бах. Ако не обичате класическа музика, слушайте естествени звуци от природата, на океански вълни или пеене на птици.

Говорете с приятел

Ако се чувствате под напрежение, обадете се на приятел. Добрите взаимоотношения с приятели и партньор са важни за здравословния ни начин на живот, особено в стресови ситуации. Успокояващият глас, дори за минута, намалява напрежението.

Говорете със себе си

Понякога да се обадите на приятел не е опция. В такъв случай, говорете тихо на себе си. Не се притеснявайте, че изглеждате луди – просто кажете на себе си защо се чувствате стресиран, какво трябва да направите, за да се вземете в ръце и най-важно, кажете си, че всичко ще бъде наред.

Хранете се правилно

Нивото на стрес и храната са пряко свързани. Когато сме натоварени, забравяме да се храним правилно и приемаме повече захар и вредни храни. Избягвайте захарни изделия. Приемайте повече плодове, зеленчуци, риба с високо ниво на омега-3 мастни киселини, които намаляват симптомите на стрес.

Смейте се

Смехът стимулира високите нива на ендорфини, което създава приятни усещания и намалява стреса. Гледайте комедии или четете забавни книги.

Четири навика, които удължават живота с 10 години

Четири навика може да удължат живота с 10 години, съобщава Express, позовавайки на изследванията на американски учени. Те препоръчват п...

Пийте чай

Вместо кафе или енергийни напитки, пийте чай. Зеленият чай съдържа здравословни антиоксиданти и намалява кръвното налягане.

Грижете се за себе си

Повечето от съветите тук водят до бързо облекчение, но трябва да направите много промени в начина си на живот, за да се радвате на дълготраен резултат. Започнете да практикувате на йога, тай чи или пилатес.

Правете упражнения

Тялото ни подсказва, ако сме под силен стрес. Как да го разберем?

Вие сте от хората, които държат всичко в ръцете си. Овладявате всяка кризисна ситуация, поемате най-трудните задачи в работата, организ...

Упражненията не трябва непременно да включват вдигане на тежести в залата или участие в маратон. Кратка разходка около офиса или разтягане по време на почивка, също ще доведат до облекчение. Раздвижването на кръвта води до освобождаване на ендорфин и незабавно подобряване на настроението.

Спете пълноценно

Всеки знае, че стресът води до безсъние. За съжаление, липсата на сън води също до стрес. Как да излезем от този порочен кръг? Уверете се, че спите 7-8 часа на денонощие. Спирайте телевизора по-рано, затъмнете стаята, релаксирайте малко преди да си легнете.

Дишайте дълбоко

Съветът "поемете дълбоко въздух" звучи като клише, но е много ефективен при стрес. В продължение на векове будистките монаси за осъзнавали важността на дишането по време на медитации. Отделете 3-4 минути, седнете на стол с ръце на коленете. Вдишвайте и издишвайте бавно и дълбоко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com