Как да намалим стискането на зъбите нощем

6040
Как да намалим стискането на зъбите нощем
Снимка: iStock

Стискането и скърцането със зъби по време на нощта може да навреди сериозно на устната кухина. Състоянието, при което неволно стискате неволно зъбите си, се нарича бруксизъм. То варира от лека до тежка степен. Степента се определя от времето на проява на симптомите и това дали сте взели мерки навреме.

Ако не реагирате навреме, бруксизмът може да доведе до счупването на зъб и увреди на ставите на челюстта. Те могат да се възпалят и това да предизвика сериозни затруднения, когато се храните или говорите.

Какво предизвиква заболяването?

5 начина за ефективно избелване на зъбите у дома

Има голямо разнообразие от продукти, от които можете да избирате, когато става въпрос за избелване на зъби. Повечето избелващи продукт...

Точната причина не е изяснена. Смята се, че това може да се дължи на прекаления стрес, както и възбудимостта на нервната система. Стискането на челюстта се проявява най-често през нощта, когато нямате волеви контрол над мускулите си. Това става причина за пренапрежение в ставите и оттам разрушаването на зъбите.

Друга причина може да се окаже и неправилната захапка. При нея има несъответствие при горната и долната челюст. Това от своя страна води до по-бързото изхабяване. Дъвченето на твърди предмети или храни през деня също влошава състоянието. През нощта мозъкът не може да даде команда за спиране на това действие и то продължава.

Какви са симптомите на бруксизъм?

Сред тях да болка в мускулите, врата или шията. Лющенето на емайла или счупването на зъб със сплескана форма може също да бъде индикация за това. Ако имате коронка и тя се износи, помислете дали не стискате прекалено силно. Главоболието и повишената чувствителност на зъбите при хранене или пиене на напитки, също се смята за сигурна сигнализация.

Какво можете да направите?

Натурални методи за облекчаване на зъбобола

Ако имате зъбобол, важно е да разберете какво причинява болката. Оттам можете да определите най-добрия начин за облекчаване на всяка бо...

Първото нещо, което трябва да направите, е да посетите лекар. Денталните специалисти са добре запознати със състоянието и ще ви кажат какво да направите. В повечето случаи се налага изработка на гумена, силиконова или пластмасова шина. Тя се носи нощно време и има за цел да олекоти натиска, който се предизвиква от стискането на зъбите. След това ще получите съвети какво да направите занапред, за да облекчите симптомите и да намалите риска от разрушение.

Намалете стреса

Това е една от основните причини хората да стискат зъбите си през нощта. Опитайте се да ограничите ежедневните нива на стрес. Това ще подобри съня ви и той ще стане по-спокоен. Друг начин е да се занимавате със спорт или да се разхождате на открито. Прекарвайте време с хора, които ви карат да се чувствате добре и ограничете токсичните контакти.

Дъвчене на твърди предмети

Твърдите предмети имат пагубното влияние върху зъбите. Избягвайте ядки, дъвки, жилаво месо и други, които причиняват усилия, за да се сдъвчат. Яжте повече плодове и меки храни, които ще облекчат напрежението.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com