Как да отслабнем насън: 5 научно доказани начина

5075
Как да отслабнем насън: 5 научно доказани начина
Снимка: iStock/Guliver

В опит да загубим омразните килограми, ние се подлагаме на диети, изтощителна физическа активност и други изпитания. Оказва се, че има по-достъпен и приятен начин: можете просто да спите и да отслабвате. Ето какво ви трябва за това.

Всеки знае, че сънят е биологично необходим за всички нас. По време на сън човек си почива, функциите на тялото се възстановяват и се лекува от болести. Смята се, че децата растат в съня си. Но добрият сън е и удобен метод, който ще ви помогне да се отървете от излишните килограми. Проучвания показват, че тези, които са спали 8,5 часа, са загубили 2 пъти повече телесни мазнини от тези, които са спали само 5,5 часа.

Спете и отслабвайте

Има определени навици преди заспиване, които могат да повлияят на загубата на тегло по време на сън, споделят от econet.ru

1. Спете на хладно

Когато температурата в стаята, в която спите, е твърде висока, става по-трудно да заспите. Температурата на тялото трябва да спадне, за да може човек да спи спокойно цяла нощ. Каква трябва да бъде температурата в спалнята?

Полезно е да се спи при 19 градуса. При тази температура на въздуха определен процент бяла мазнина, която съхранява излишните калории, се превръща в кафява мазнина, отговорна за затоплянето на тялото и изгарянето на калориите.

2. Отделете време за себе си

Преди лягане се стремим да завършим всички дневни задачи, за които не е имало достатъчно време. И това не е много полезно за качеството на нощния сън. Експертите препоръчват половин час преди лягане да отложите задълженията за утре и да посветите това време на себе си.

Полезно е да се отпуснете и да направите нещо успокояващо. Четенето или козметичните процедури имат добър ефект в този случай. Също така е полезно да се къпете с ароматни масла.

3. Затъмнете осветлението

Всяка ярка светлина може да попречи на производството на важния хормон на съня мелатонин.

Интересно проучване беше проведено в Оксфордския университет през 2014 г., което потвърди, че тези жени, които спят през нощта в абсолютна тъмнина, са с 21% по-малка вероятност да бъдат диагностицирани като затлъстели от тези, които спят в по-светла стая.

Тези сънища показват, че имате здравословен проблем

4. Лека гимнастика преди лягане

Енергичната физическа активност не се препоръчва преди лягане, тъй като дава допълнителен енергиен заряд, който изобщо не е необходим в този час от деня. Може да се направи лекото разтягане. Това ще помогне на тялото ви да се отпусне напълно.

5. Откажете да пиете алкохол през нощта

Смята се, че разумно количество алкохол ще ви помогне да заспите по-бързо, но това лекарство не гарантира здрав и пълноценен сън.

Алкохолът късно през нощта може да повлияе негативно на съня ви през втората половина на нощта. Ето как работи: тялото ни метаболизира захарта в алкохола и това пречи на тялото да получи адекватна почивка.

В резултат на това сънят става повърхностен и може да бъде прекъснат. Освен че няма да си почивате добре през нощта и да не спите достатъчно, това също затруднява стопяването на излишните килограми.

Изберете удобен матрак. Възглавницата, на която спите, също има значение. Не бива да е прекалено обемиста, за да не изпитват напрежение шийните прешлени  по време на нощната почивка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com