Как да поддържаме нормални нива на кръвното налягане?

49173
Как да поддържаме нормални нива на кръвното налягане?
Снимка: Sendo

Нека първо да дефинираме понятието „кръвно налягане“. А именно, това е налягането, което кръвта упражнява върху стените на кръвоносните съдове при всеки един удар на сърцето. А защо е необходимо да има такова налягане? Нужно е, за да може кръвта да достигне до всяка част на човешкото тяло. Тъжната статистика показва, че почти всеки трети човек страда от високо кръвно налягане, или така наречената „хипертония“. В една част от случаите, хората са засегнати поради първично заболяване на сърдечно-съдовата система. В други, страдащите от хипертония я придобиват в следствие от друго заболяване. Много хора дори не подозират, че имат високо кръвно налягане и често го установяват в късен етап, след като вече е фазата на усложнения.

Много често се стига именно до усложнения, когато заболяването не бъде диагностицирано и не се лекува адекватно. Когато имаме високо кръвно, то рядко страдаме от самото артериално налягане, освен тогава, когато все още не сме адаптирани към хипертонията или пък развием хипертонична криза. Понякога проблеми може да ни създадат и прекалено ниските стойности на кръвното. Лекарите обаче имат повод за притеснение, когато има опасност от самите последствия от хипертонията, а именно – инфаркт на миокарда, исхемична болест на сърцето, сърдечна недостатъчност и др.

Как се измерва кръвното налягане?

Когато сърцето ни се свива, така то изтласква кръвта в артериите и там налягането се увеличава. Нормалните стойности са около 60 до 80 пъти в минута. Обратното, между свивания сърцето се отпуска, така налягането на кръвта намалява. От това следва, че кръвното налягане има две нива – горна и долна граница. Горното ниво се нарича – систолно налягане, а долното – диастолно.

Нивата на кръвно налягане постоянно се менят. Денонощно те имат колебания. Най-високи стойности могат да бъдат измерени рано сутрин и привечер, а най-ниските обикновено са около обед и особено през нощта.

Не бива да се стряскаме, ако апаратът за кръвно покаже по-висока стойност. Нивата непрекъснато варират и има много фактори, които оказват влияние. Значение има нашата физическа активност и дейност. Ако извършваме натоварваща работа е напълно възможно кръвното да се покачи, а при покой и почивка то да се понижи.

Рискови фактори за появата на хипертония

Има много фактори, които увеличават шанса да имаме високо кръвно. Като цяло рисковете, които създават предпоставка за поява на хипертония се делят на две групи – контролируеми и неконтролируеми.

Тези, които може да контролираме са следните: тютюнопушене, наднормено тегло, висока консумация на готварска сол, прекомерно количество алкохол, недостатъчна физическа активност, стрес, заседнал начин на живот.

От друга страна, неконтролируемите фактори са – пол, възраст, раса, генетично предразположение, наследственост.

Тези неща не може да променим, но всичко останало зависи от самите нас. Съществуват много медикаменти, които са създадени да подпомагат сърдечната дейност, но малко от тях наистина са ефективни. Препоръчително е, когато избираме продукт за превенция да използваме такъв, който имат естествен и натурален състав. Именно на тези критерии отговаря Heart Tonic – средство за борба с хипертонията. Това е натурална хранителна добавка, създадена да нормализира нивата на кръвното налягане и да регулира сърдечната функция. Действието се усеща още с първия прием и няма странични ефекти.

Какво може да направим за да се предпазим от хипертония?

Първата и най-важна стъпка, която можем да направим е това да водим здравословен начин на живот. Също така ще бъде много добре ако спазваме следните препоръки:

- Намаляване на количеството сол, което приемаме ежедневно в храна си. До 5 гр. дневно е в границите на нормалното (или още една чаена лъжичка, но без връх). Това лесно може да се постигне, когато ограничим консумацията на по-солени храни, например: колбаси и други месни изделия, сирене, хляб и тестени изделия, консерви. Но трябва също да сме внимателни и към храни, които може да се безсолни, но съдържат по-големи количества натрий, а именно – яйца, млечни продукти, ориз, минерални води, газирани напитки и др.

- Увеличете консумацията на храните с растителен произход – зеленчуци, плодове, пълнозърнести храни.

- Избирайте продукти с по-ниско съдържание на животински мазнини, такива са – пилешко филе, риба, телешко месо, обезмаслени млечни продукти.

- Опитайте се да поддържате здравословно тегло.

- Ако сте пушач, то се опитайте да спрете да пушите. Така ще помогнете не само на вас, а и на другите около вас.

- Движете се повече и ежедневно правете упражнения. Това не значи да прекарвате часове във фитнес зала, достатъчно е да отделите няколко минути на ден и няколко елементарни упражнения. Ще се учудите как това малко усилие ще ви донесе много положителни резултати. Също така ходете повече пеша.

- Ограничете приемането на алкохолни напитки. Има разумна дневна доза и не превишавайте нейната граница.

- Опитайте се да намерите индивидуален подход за намаляване на нивата на стрес, особено на работното място.

Освен тези традиционни и класически препоръки, съществува и средство, което може да ни предпази от появата на високо кръвно. А именно – става дума за 100% натуралния продукт Heart Tonic. Той спомага за бързото и ефективно нормализиране на нивата на кръвното, като не причинява рязко спадане, а постепенно регулира сърдечната функция. Най-важното е, че Heart Tonic се грижи за цялостното здраве на организма и намалява риска от инфаркт и инсулт. Безопасен е за прием от хора във всякаква възраст. Приема се 4 пъти на ден, 30 минути преди хранене. Може да го поръчате само онлайн от официалния сайт на Heart Tonic, като се възползвате от 50% намаление от редовната цена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Нов кръвен тест показва изключително висока точност при откриване на рак на дебелото черво

Ето колко часа седене може да повиши риска от ранна смърт

Лекар: Това е най-добрият зеленчук за отслабване и забавяне на стареенето

По колко дробчета може да ядете без вреда за здравето

Какво се случва с тялото, ако пиете вода с мента всеки ден

Лекар: Този зеленчук предпазва от кръвни съсиреци

Мед и канела - как тази комбинация влияе на тялото

Турски учени: Яжте киселото мляко така, за да е полезно за холестерола

Закуската, която чисти тялото от токсини и помага да отслабнете с 5 кг за месец

Внимавайте с храната, ако приемате тези лекарства

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com