Как да се предпазим от коронавирус в кола

2275
 Как да се предпазим от коронавирус в кола
Снимка: iStock/ Guliver

Шофирането с един или повече души в кола е едно от най-рисковите неща, на които можете да се изложите, когато става въпрос за предаване на коронавирус, тъй като макар да изглежда по-безопасна алтернатива от обществения транспорт, това все пак е ограничено пространство. Дори ако всички пътници носят маски, и най-малките частици могат да бъдат разпръснати във въздуха.

„Когато сте на открито, частиците веднага се разреждат. Но ако сте на закрито като кола, тези частици могат да останат в кабината и да се натрупат във въздуха", каза Варгезе Матай, физик от Бостънския университет в Масачузетс, пред "Бизбес Инсайдер".

Матай, заедно с колегите си от университета Браун, изследвали как малки частици се движат купето на автомобила при различни варианти на вентилация. Тяхната симулация, публикувана в списание "Science Advances", показва, че отварянето на прозорци е най-ефективният метод за изчистване на потенциално натрупаните частици в автомобилите. Когато всички прозорци били затворени, между 8 и 10 процента от частиците, издишани от един човек, можели да стигнат до спътника. Този брой спада до едва 0,2 до 2 процента, когато и четирите прозореца са отворени.

Разбира се, в един студен зимен ден отварянето на всички прозорци не е най-практичният вариант, затова авторите са експериментирали с различни варианти и излязоха с някои предложения.

Български лекар отговори има ли кръвна група, защитена от COVID-19

Те симулирали возене в Toyota Prius със скорост 80 км/ч и освен водача, на задната дясна седалка с пътник. Най-добрата вентилация, ако всички прозорци не могат да бъдат отворени, се осигурява от комбинацията от отворен прозорец от страна на водача (отпред вляво) и пътника (отзад вдясно). В движеща се кола чистият въздух обикновено се движи през задното стъкло и излиза отпред, обясни Матай.

Отварянето на прозорци от противоположните страни на хората в колата, освен че позволява на частиците да избягат, създава въздушна струя, която разделя водача и пътника.

Но Матай отбелязва, че отварянето на прозорците само мъничко няма да бъде от особена полза. Според него, би било добре те да бъдат отворени поне наполовина.

И накрая той посочва, че допълнителната вентилация в колата не е заместител на други превантивни мерки като носене на маски, измиване на ръцете и дезинфекция на общите части.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Може ли да се ядат ягоди при диабет
Може ли да се ядат ягоди при диабет

Един от подходящите плодове за диабетиците са ягодите. Гликемичният индекс (индикатор, който отразява скоростта на увеличаване на глюкозата...