Как да ускорите метаболизма си: 6 нетривиални и ефективни метода

2299
Как да ускорите метаболизма си: 6 нетривиални и ефективни метода
Снимка: Pixabay

Нашето тяло се нуждае от енергия, за да функционира правилно. Получава я от калории, смилане на храна, разграждането на протеини, мазнини и въглехидрати, превръщането на храните в молекули за изграждане на нови клетки. Това е метаболизъм.

Има няколко начина да ускорите метаболизма сами, за да избегнете метаболитен синдром.

Ако забележите признаци на нарушен метаболизъм, опитайте се да го ускорите сами. Възстановяването на процесите ще помогне да свалите тегло, да подобрите състоянието на кожата и да добавите енергия за ежедневни дейности. Експертите предлагат 6 полезни съвета за усилване на метаболизма, които можете да приложите у дома.

1. Яжте тъмен шоколад

Шоколад на основата на 70% какао съдържа минимум захар, магнезий, възстановява нормалната инсулинова чувствителност. Тялото спира да съхранява запасите от мазнини, превръщайки продукта в използваема енергия, изгаряйки излишъка. За да увеличите метаболизма си, яжте 30-40 г шоколад на ден.

2. Дишайте правилно

Кислородът е естествено средство за изгаряне на мазнини, ускоряващо разграждането на въглехидратите. Опитайте техниката на коремното дишане, която практикуват много спортисти и фитнес треньори.

3. Обичайте студената вода

Изпийте чаша студена вода на бавни глътки няколко минути преди хранене. Това не само засища,  но и провокира ускоряване на метаболизма. Тялото харчи повече калории, за да затопли течността до телесна температура. Практикувайки метода 3 пъти на ден, можете да увеличите метаболизма си с 20-30%.

4. Спазвайте графика си за сън

Липсата на сън понижава нивото на лептин - хормон, който регулира скоростта и консумацията на енергия. Апетитът на човек се увеличава, той започва да наддава. Един добър сън в продължение на 8 часа решава проблема, възстановява естественото ниво на метаболизма.

5. Тренирайте

Яжте това, за да ускорите метаболизма си!

Постоянно използваме думата "метаболизъм", описвайки колко бързо горим калории, но това е по-скоро скоростта, с която се преобразува хр...

За да се увеличи скоростта на химичните процеси, не е необходимо да спите във фитнеса - прости упражнения със средно темпо, изпълнявани в продължение на 30 минути, дават отлични резултати. Заменете качването на асансьора с ходене нагоре по стълбите, използвайте по-малко обществен транспорт и ходете повече.

6. Режим на хранене

Основният начин за ускоряване на метаболизма е хранителната корекция. Строгите диети и ограничения често имат обратен ефект, което води до забавяне на метаболизма. Ето защо лекарите и диетолозите съветват желаещите да отслабнат:

•             Не се отказвайте от мазнини. Елиминирайте нездравословните трансмазнини, пържените храни и печените продукти. Растителното масло, морската риба, заквасената сметана ще осигурят полезни аминокиселини.

 

5 начина да ускорите метаболизма без лишения и без глад

Качването на килограми става много по-лесно от свалянето им. Понякога човек е подложен на мъчителни режими, които го изнервят и измъчва...

•             Бройте калории, проследявайте протеини, мазнини и въглехидрати. За да подобрите метаболизма, намалете диетата си с 500 калории. Тялото ще компенсира дефицита, като разгражда натрупаните мазнини в кръста.

 

•             Заменете бавните въглехидрати с бързи, поне 40% в диетата. Последните изискват повече енергия, за да се разделят, постепенно освобождавайки енергия. Това намалява апетита, подобрява функционирането на храносмилателната система.

 

•             Яжте често, не гладувайте. Диетолозите препоръчват да се намалят порциите, но да се яде частично 5-6 пъти на ден. Това е лесен начин да ускорите процесите си на отслабване. Ако искате да ускорите метаболизма си, не пропускайте закуската.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Този вид месо увеличава риска от рак на устата

Антибиотиците причиняват болки в стомаха - как да го възстановим

Яжте храната в този ред и няма да напълнеете

Кардиолог: 3 причини, поради които хапчетата за кръвно НЕ действат

Хората с тази кръвна група се раждат с най-силен имунитет

Лекар: Изтръпване на ръцете и краката след сън издава тези заболявания

Това е най-добрият навик за черния дроб

Кога трябва да се тревожим за ниския холестерол

Какво показва изтръпването на ръцете за здравето ви

Защо не трябва да пренебрегвате болките в корема?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com