Как кръвната група влияе на цялостното ни здраве

6542
Как кръвната група влияе на цялостното ни здраве
Снимка: iStock/Guliver

Фактът, че съществуват различни кръвни групи, е бил неизвестен на човечеството преди американският учен Карл Ландщайнер да ги идентифицира през 1901 година. От този момент до днес множество изследвания и проучвания търсят връзка между характера и кръвната група, начина на хранене и кръвната група, склонността към определени заболявания според кръвната група. Тя се оказва коренът на много проблеми и ключ към разгадаването им. Съвременно генетично проучване, направено през 2019 г., обхващащо големи групи от хора, установява, че носителите на кръвна група 0 са като цяло по-здрави и по-малко податливи към тежки заболявания в сравнение с тези, които имат кръвна група А и АВ.

Носителите на кръвна група А и АВ са в най-неблагоприятната позиция. Те са предразположени към множество от т.нар социално значими болести – рак, инфаркт, инсулт. По-често в сравнение с останалите кръвни групи изпитват страдания, свързани със сърдечно-съдовата система, боледуват от тромбоцитни заболявания, рак на стомаха. Най-застрашени и уязвими в здравословно отношение са хората от кръвна група А, които са предразположени и към астма, атеросклероза, анемия, диабет, рак на черния дроб. Психиатричните заболявания пък са най-срещани при кръвна група АВ. Жените, носители на тази кръвна група, са по-податливи към рак на яйчниците, поради което редовните профилактични прегледи не бива да бъдат пропускани.

Хората с тази кръвна група са с железен имунитет

Хората с кръвна група В имат проблеми с кожата и е възможно да страдат от кожни заболявания – себорея, витилиго, но като цяло са по-здрави и устойчиви от тези с кръвна група А и АВ и по-уязвими от носителите на кръвна група 0.

Ако вашата кръвната група е 0 – поздравления. Имате всички шансове да се радвате на отлично здраве без тежки и значими заболявания като сърдечно-съдови и туморни. Възможни страдания при вас са стомашните, свързани с колит или язва. Пазете се и от заразни болести като хепатит Б и СПИН. Нулевата кръвна група ви дава предимство и по отношение на Ковид-19. Изследванията показват, че коронавирусът засяга по-тежко и по-често хората от групи А и АВ, докато тези с кръвна група 0 като цяло се разболяват по-рядко от вируса. Недостатък на нулевата кръвна група е по-трудното забременяване. Жените с тази кръвна група трябва внимателно да следят яйчниковия си резерв, тъй като при тях ранната менопауза, трудното забременяване и изчерпаният резерв са по-често факт, и то в ранна възраст.

Информацията за връзката между кръвната ви група и заболяванията не трябва да ви притеснява или стресира, нито да ви успокоява, тъй като все пак начинът на живот и превенцията са по-съществени и решаващи. Използвайте фактите, за да обърнете внимание на слабите страни на организма си, за да разберете къде са пробойните в него и да не пропускате редовните профилактични прегледи, за да вземете своевременни мерки, ако страдате от заболяване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com