Как се отразява на тялото дефицитът на витамин В12

13944
Как се отразява на тялото дефицитът на витамин В12
Снимка: iStock/Guliver

Дефицитът на витамин В12 се проявява с множество симптоми. Неслучайно го наричат витамин на дълголетието. Той е необходим на човешкото тяло за нормалното кръвообразуване и по-специално за образуването на еритроцити.

Изпълнява глава роля в стимулирането на метаболизма на въглехидратите и мазнините. Подобрява синтеза на протеини и съдейства за транспортирането на кислорода. Ползите от него са безспорни.

Витамин В12 има антиоксидантно, антиалергично и противотуморно действие. Той е незаменим за пациентите с хипертония, тъй като съдейства за понижаване на кръвното налягане.

Хората, които не страдат от недостига му, са жизнени и енергични, нямат проблеми с кръвното, съня и храносмилателната система.

ЕТО КОИ ХОРА ПРЕБОЛЕДУВАТ ПО-БЪРЗО COVID-19

И обратно - тези, при които има дефицит на В12, редовно се оплакват от хронична умора, раздразнителност, загуба на паметта, световъртеж и безсъние. В напреднали случаи могат да се развият заболявания на сърцето, кръвоносните съдове, депресия и имунодефицит.

Често дефицитът на В12 възниква при небалансирана диета и вегетарианско хранене.

В тези случаи концентрацията на еритроцитите намалява, метаболизмът на мазнините и киселините се нарушава, функционирането на централната нервна система, стомаха и червата, се влошава.

10 признака на недостиг на витамин В12 (част II)

Възрастта, начинът, по който се храним и средата, в която живеем, играят важна роля в способността ни да абсорбираме важни витамини от ...

Патологии на бъбреците и черния дроб, както и кръвни заболявания, често се появяват в резултат от липсата на витамин В12.

Други типични оплаквания, свързани с дефицита на витамина, са нервни сривове, повишена умора, сънливост, косопад и чупливост на косата и ноктите, суха кожа, изтръпване на крайниците и анемия.

С напредване на възрастта също възниква дефицит на витамин В12. В случая той се свързва с намалено производството на определени киселини в организма, което оказва отрицателно влияние върху усвояването на този витамин.

В зряла възраст се препоръчва периодично допълнително да се приема витамин В12. Приемът му съдейства за предпазване от спазми в краката, изтръпване на ръцете и повишена нервност.

Счита се, че недостигът на витамин В12 отключва онкологични процеси. Ако не допускаме дефицит в тялото ни, увреждането на ДНК ще бъде предотвратено.

10 признака на недостиг на витамин В12 (Част I)

Възрастта, начинът, по който се храним и средата, в която живеем, играят важна роля в способността ни да абсорбираме важни витамини от ...

Една от теориите за рака подкрепя тезата, че заради увреждането на ДНК се стига до анормален клетъчен растеж.

За оптималното усвояване на витамин В12 е необходимо да се поддържа витаминен баланс. Тялото трябва да получава всички витамини от група В, фолиева киселина, витамини С, Е чрез балансирано хранене.

Витаминните комплекси, в които е включен В12, позволяват в достъпна форма бързо да запълнят липсите на този важен елемент в организма.

Те се приемат с цел подобряване на общото здравословно състояние и предотвратяване на много заболявания. Задължителни са при нужда от повишаване нивото на хемоглобина, както и за укрепване на кръвоносните съдове и сърцето, щитовидната жлеза, лечение на възпалителни заболявания на устната лигавица и при наличие на нервно изтощение.

Ако редовно консумирате храни, съдържащи В12, ще се предпазите от куп здравословни проблеми. В най-големи количества той се съдържа в стриди, миди, телешки черен дроб, сьомга, скумрия, херинга, заешко, агнешко, телешко и свинско месо, яйца и прясно мляко.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Учени: Една проста промяна в ежедневието ще понижи кръвното ви налягане

Безплатни консултации с неврохирург в София

Тези 5 храни могат да предизвикат отравяне или алергии

Лекар: Това е най-вредната закуска за червата

Най-добрият плод за холестерола, който помага за отслабване

Кардиолог: Този витамин намалява лошия холестерол

Канела - какво ще се случи с червата ви, ако всеки ден ядете тази подправка

Най-добрият сутрешен навик за сърцето - кардиолог разкри какво прави всяка сутрин

Три лека от народната медицина за нормализиране на кръвното налягане

Специалисти: Яжте риба поне два пъти седмично

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com