X
 
 

Как студената вода ни калява

2929 3
photo of Как студената вода ни калява
Снимка: iStock/Guliver
Известният руски специалист по кинезитерапия проф. д-р Сергей Бубновски препоръчва прост метод за заздравяване на имунната система – потапяне на краката в студена вода.

Студената вода и студеният душ имат различна традиция в много култури и най-вече в Русия, и то с добра причина - те осигуряват много ползи за здравето.

Имунната система има нужда от стимулиране през есенно-зимния период

Независимо дали има рязък спад в температурите или не, наближава есенно-зимният период, в който имунната система на организма спада и з...

„Всяка вечер, когато се приберете вкъщи след тежък ден, напълнете ваната или по-дълбок съд с напълно студена вода. Изобщо не добавяйте топла вода. След това влезте боси във ваната, потопете краката си само за 15 секунди и се опитайте да направите 48 бързи кратки стъпки през това време. След това излезте от ваната, избършете краката си с кърпа и обуйте вълнени чорапи. Правете го всяка вечер и това ще повиши имунитета ви. Ако имате грип, тогава топвайте краката си почти замръзнала вода на всеки четири часа“, съветва д-р Бубновски.

Студената вода - лек срещу настинка

Че студената вода има многобройни ползи за здравето и че руснаците често се възползват от нейните ползи, потвърждава д-р Наталия Гушло Петрич, анестезиолог и терапевт.

„По времето на Съветския съюз държавна задача беше съветските деца да бъдат най-здравите в света. Ето защо в много училища се появиха методи, които да помогнат за изпълнението на тази задача. Майка ми, която е завършила медицина преди 60 години, застъпи тезата, че след раждането детето веднага трябва да започне да се калява. Че никога не трябва да се отоплява прекалено помещението, в което детето спи и се къпе. Така майка ми ме къпеше в помещение, където температурата никога не надвишаваше 18 градуса. От 3-годишна ходех на басейн, въпреки че навън беше -30 градуса. Вятърът и студеното време не ми пречеха“, разказва лекарката.

Как се премахват смучки

Смучки - всеки от нас поне един път е имал от тях. Следата издаваща сладострастни целувки от страстната нощ е издайническа. Тя често по...

Кажете „да“ на студения душ сутрин

Студеният душ не трябва да е само дейност за ексцентрични руски авантюристи, показват съвременни изследвания, подчертаващи ползите за организма от него. Холандско проучване установява, че хората, които се къпят със студена вода сутрин, се разболяват по-малко и по-малко отсъстват от работа. Те имат повече енергия от тези, които се къпят с гореща вода.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Варяшки глупости. То сигурно и яденето на кучета и зелени гюрлюци пролетно време, когато нямат какво друго да ядат ги прави по-силни, но на мен не ми харесва.
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Пиклю си се родил, пиклю ще си умреш, повече от русофобна лайкучка няма да станеш.
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Дрислю си се родил, дрислю ще си умреш, повече от русофилна лайкучка няма да станеш.
  : 2 !