Как студената вода ни калява

6402
Как студената вода ни калява
Снимка: iStock/Guliver

Известният руски специалист по кинезитерапия проф. д-р Сергей Бубновски препоръчва прост метод за заздравяване на имунната система – потапяне на краката в студена вода.

Студената вода и студеният душ имат различна традиция в много култури и най-вече в Русия, и то с добра причина - те осигуряват много ползи за здравето.

Имунната система има нужда от стимулиране през есенно-зимния период

Независимо дали има рязък спад в температурите или не, наближава есенно-зимният период, в който имунната система на организма спада и з...

„Всяка вечер, когато се приберете вкъщи след тежък ден, напълнете ваната или по-дълбок съд с напълно студена вода. Изобщо не добавяйте топла вода. След това влезте боси във ваната, потопете краката си само за 15 секунди и се опитайте да направите 48 бързи кратки стъпки през това време. След това излезте от ваната, избършете краката си с кърпа и обуйте вълнени чорапи. Правете го всяка вечер и това ще повиши имунитета ви. Ако имате грип, тогава топвайте краката си почти замръзнала вода на всеки четири часа“, съветва д-р Бубновски.

Студената вода - лек срещу настинка

Че студената вода има многобройни ползи за здравето и че руснаците често се възползват от нейните ползи, потвърждава д-р Наталия Гушло Петрич, анестезиолог и терапевт.

„По времето на Съветския съюз държавна задача беше съветските деца да бъдат най-здравите в света. Ето защо в много училища се появиха методи, които да помогнат за изпълнението на тази задача. Майка ми, която е завършила медицина преди 60 години, застъпи тезата, че след раждането детето веднага трябва да започне да се калява. Че никога не трябва да се отоплява прекалено помещението, в което детето спи и се къпе. Така майка ми ме къпеше в помещение, където температурата никога не надвишаваше 18 градуса. От 3-годишна ходех на басейн, въпреки че навън беше -30 градуса. Вятърът и студеното време не ми пречеха“, разказва лекарката.

Как се премахват смучки

Смучки - всеки от нас поне един път е имал от тях. Следата издаваща сладострастни целувки от страстната нощ е издайническа. Тя често по...

Кажете „да“ на студения душ сутрин

Студеният душ не трябва да е само дейност за ексцентрични руски авантюристи, показват съвременни изследвания, подчертаващи ползите за организма от него. Холандско проучване установява, че хората, които се къпят със студена вода сутрин, се разболяват по-малко и по-малко отсъстват от работа. Те имат повече енергия от тези, които се къпят с гореща вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com