Какви са ползите от плуването?

7090
Какви са ползите от плуването?
Снимка: iStock/Guliver

Независимо дали обичате да се плискате във водата за релаксация или редовно да плувате, за да тренирате издръжливостта и мускулите си - малко спортове са толкова разнообразни, колкото плуването. Тази дисциплина ви предлага многоизмерно обучение, интензивността на което можете да регулирате сами. Плувайте както ви харесва и харесва: бавно или бързо, самостоятелно или с компания, за релаксация или за подобряване на състоянието ви. В тази статия ще намерите информация за предимствата на плуването 

Плуването като спорт - здравословно обучение на всяка възраст

Ако искате да подобрите силата и издръжливостта си, а не да натоварвате ставите си, тогава плуването е идеалният спорт за вас. Плувайки, вие упражнявате цялото тяло и можете да регулирате интензивността на това обучение според вашите нужди.

Здравни аспекти на плуването

Плуването е не само важно житейско умение, но и ефективно обучение на цялото тяло. Това е много разнообразен спорт, затова практикуването му носи много ползи за нашето здраве.

Укрепва кръвоносната система: Плуването подобрява ефективността на нашата кръвоносна система и следователно укрепва имунната ни система. Чрез тренировки с умерена интензивност работата на сърцето ни се подобрява и капацитетът на белите ни дробове се увеличава.

Най-добрият спорт за изгаряне на калории

Отслабването по време на спорт е основната цел на много спортисти, които се събират в спортни зали и спортни клубове в търсене на подоб...

Укрепва мускулите: Докато плува, тялото ни трябва да се противопоставя на движението на водата и по този начин изгражда мускули. Когато плуваме, ние тренираме практически всички мускулни групи.

Подобрява ефективността и капацитета на нашите бели дробове: Както всички спортни упражнения, плуването също има положителен ефект върху дихателната ни система. По време на тренировка нашият белодробен капацитет се увеличава, а оттам и издръжливостта.

Облекчаване на гръбначния стълб, ставите и сухожилията: Във водата силата на гравитацията е по-ниска, отколкото на сушата, така че се чувстваме леки, когато плуваме. Благодарение на това даваме почивка на ставите и сухожилията. Мускулите, които поддържат гръбначния ви стълб, стават по-силни и всяко напрежение около врата, раменете и гърба ви ще се разсее.

Намаляване на стреса: Дори движенията на тялото и спокойната повърхност на водата действат успокояващо на много хора. Докато плувате, можете да оставите баласта от ежедневни проблеми зад себе си и да се концентрирате само върху себе си. По време на спорт се отделят ендорфини, които при много хора се превръщат в чувство за щастие.

Още повече ползи от плуването

Защо плуването е перфектният спорт за лятото?

В тази статия ще се опитам да ви убедя да се занимавате с плуване ако не сте го правили. Казвам го като възрастен човек над 30, който н...

Искате ли веднага да скочите във водата? Няма проблем! Вероятно вече имате това, от което се нуждаете вкъщи: бански, бикини, къси панталони, джапанки и очила със сигурност са наблизо някъде. 

Друг голям плюс на плуването е, че е подходящ за тренировки за всички възрасти, нива на фитнес и тренировъчни цели. Също така е много лесно да ги комбинирате с други спортове, ако смятате, че имате нужда от повече разнообразие.

Обобщение

Има много причини, поради които трябва да отидете на плуване: укрепете имунитета си, ефективни тренировки на цялото тяло, прекрасно усещане за лекота. Плуването е чудесно за подобряване на физическата форма или като допълнение към тренировките. Радостта от това, че сте във водата е достъпна за хора от всички възрасти.

Никога не е късно да се научиш да плуваш!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Мазните храни, които са полезни за кръвното

Кой е най-добрият лек за схванат врат

Това са най-добрите храни за забавяне на стареенето

Лекар: Сутрин НЕ ставайте от леглото, докато НЕ направите това

Витамините и храните, които разреждат кръвта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com