Какви са ползите от веганството за здравето

6489
Какви са ползите от веганството за здравето
Снимка: RitaE / Pixabay

Веганската диета става все по-популярна и то не само по морални причини. Редица проучвания потвърждават, че растителната диета има голямо влияние върху здравето.

Веганството е вид диета, която изключва консумацията на съставки от животински произход. Въпреки, че някои може да мислят, че е трудно и ненужно, всъщност има много ползи от възприемането на този начин на живот. Диетата помага, между другото поддържане на тегло без йо-йо ефект или намаляване на риска от рак на гърдата и дебелото черво и нивата на кръвната захар. Какво друго ще спечелим от него?

Контролира затлъстяването

Веганската диета помага в борбата със затлъстяването във всички възрастови групи. Сравнително проучване на различни диетични групи установи, че веганите имат най-нисък индекс на телесна маса и са по-малко склонни към затлъстяване в сравнение с вегетарианците и невегетарианците. Причината за това значително намалено наддаване на тегло при веганите може да се дължи на по-високите фибри и по-ниския прием на животински протеини. Веганският начин на живот включва ядене на зърнени храни, плодове, зеленчуци, ядки и други растителни храни. 

Облекчава бронхиалната астма

Проучванията, проведени за изследване на ефективността на веганската диета за облекчаване на астмата, показват обещаващи резултати. Според изследването, изследваните субекти потвърдиха намаляване на симптомите на астма и дори успяха да премахнат или намалят нуждата от лекарства за астма.

Противораков потенциал

Научните изследвания показват, че веганска диета с ниско съдържание на мазнини може да помогне за предпазване от рак, който може да е свързан с инсулинова резистентност, като рак на простатата, дебелото черво и гърдата. Веган протеините са с високо съдържание на неесенциални аминокиселини, заедно с повишени фитохимикали, насърчават активността на инсулин и глюкагон, като по този начин помагат за понижаване на повишените нива на липидите, което може да помогне за инхибиране на растежа на рака. Потенциалните химиопрофилактични и антипролиферативни ефекти на веган диета се дължат на наличието на флавоноиди, бета-каротин, каротеноиди, витамин С, ниско съдържание на мазнини и добри количества фибри.

Свойства против стареене

Веганска диета с ниско съдържание на мазнини може да помогне за забавяне на процеса на стареене. Активността на ИГФ-1, известна още като инсулиноподобен растежен фактор, играе важна роля в регулирането на процеса на стареене. Веганската диета, заедно с други здравословни мерки като упражнения, висок прием на фибри и нисък прием на мазнини, може да помогне за дерегулиране на активността на ИГФ-1 и намаляване на риска от свързани с възрастта разстройства.

Подобрява цялостното здраве

Включването на вегански храни като тофу увеличава способността на тялото ви да се справя със стреса. Всички тези ползи подобряват цялостното ви здраве и намаляват нуждата от лекарства за тези заболявания. Консумирането на по-малко захар и мазнини и повече плодове и зеленчуци поддържа човек по-естествено енергичен и ви кара да изглеждате и да се чувствате добре.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Колко витамин С има в 100 гр кисело зеле

Защо какаото е полезно за жените над 50 години

Лекар: Това е перфектният момент за пиене на кафе

3 естествени начина за подпомагане работата на щитовидната жлеза

Масло от коприва – за какво е толкова полезно?

Най-добрата салата за сърцето и кръвоносните съдове

Опасните последици от сънната апнея, които не бива да подценявате

Домашни средства против алергии, които работят безотказно

Необичайни симптоми на менопауза: Трябва ли да се тревожите?

Отслабване до лятото - 3 грешки, които НЕ трябва да правите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com