Какво се случва с тялото, ако ядете зърнени закуски всеки ден

18375
Какво се случва с тялото, ако ядете зърнени закуски всеки ден
Снимка: iStock/Guliver

Закуската е най-важното хранене за деня. Ако заложите на правилната храна сутрин, през целия ден ще сте енергични, докато грешните опции ще ви накарат да се чувствате не само изморени, но и да изпитвате силен глад до следващото хранене.

Зърнените закуски, макар и удобни и лесни за приготвяне, за съжаление попадат в последната категория. По-добрият вариант са освесените ядки, но не във вид на мюсли.

Ако все пак се нуждаете от по-убедителни аргументи, за да се откажете от зърнените закуски, запознайте се с някои от неблагоприятните ефекти, с които се свързва тяхната консумация.

1. Повишават нивата на кръвната захар

Кога за последен път хвърлихте задълбочен поглед върху съдържанието, изписаното на кутията на любимата ви зърнена закуска? Захарта обикновено е втората или третата съставка в списъка и това не е никак добър знак.

Ако още от сутринта консумирате голямо количество захар, това ще доведе до скок в нивата на кръвната захар и последващ срив. Вече няма да се чудите защо веднага след закуска чувствате глад и умора.

Шоколадов тарт без печене с бисквити Престиж Мюсли

Здравейте, приятели! Днес имаме много сладко изкушение, което е толкова лесно да приготвите, че за нула време ще спечелите вкусни бонус...

Въпреки че зърнените храни не са най-добрият вариант за закуска, има няколко опции, които ще ви накарат да се чувствате сити. Заложете на такива, които са пълни с фибри и протеини. Добра алтернатива са триците, които съдържат 4 грама протеин и 7 грама диетични фибри в една порция.

2. Карат ви да консумирате по-големи порции

Когато става въпрос за зърнени закуски, пълненето на купата не е решението. Вероятно не знаете, че размерът на порцията им е различен в зависимост от вида на използваната зърнена култура. Но дори и да се придържате към посоченото на кутията количество, със сигурност ще изпитате нужда да изядете повече от една порция.

3. Изпитвате глад за въглехидратни храни малко след закуската

Поради голямото количество захар и въглехидрати в зърнените закуски, вероятно ще пожелаете още едно хранене с въглехидрати само няколко часа по-късно. Като се има предвид факта, че в зърнените култури липсват много от важните хранителни вещества, отговорни за поддържането на ситостта като протеини и фибри, следващото хранене ще е скоро след закуската. Това често може да доведе до преяждане и постоянен глад - два изключително нездравословни хранителни навика.

Торта с мюсли и плодове

Като детска игра - точно така се прави тази торта, а вкусът й изобщо не е за подценяване. Това е една чудесна идея за торта с малко кал...

4. Увеличават риска от развитието на кариес

Дори децата знаят, че захарта води до влошаване на оралното здраве. Особено когато консумирате зърнените закуски без мляко, захарта в тях полепва по зъбите ви.

5.Увеличават риска от алергии, храносмилателни или чернодробни проблеми заради съдържанието на ГМО

Едва ли някога ви е минавало през ум, че вашата закуска е виновна за обривите по кожата и болките в стомаха. Повечето преработени зърнени закуски обаче са не само пълни със захар и въглехидрати, но съдържат и генетично модифицирани организми (ГМО). Установено е, че те имат връзка с алергиите, проблемите с храносмилането и дори с увреждането на черния дроб.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com