Какво се случва с тялото, ако спрете солта

17190
Какво се случва с тялото, ако спрете солта
Снимка: iStock/Guliver

На всеки е известно, че консумацията на много сол е вредна и е по-добре напълно да се откажем от нея. Тя води до задържане на течност в тялото и ни кара да изпитваме прекомерна жажда.

Солта може да наруши водно-солевия баланс. Но необходимо ли е напълно да се откаже от нея и какво ще се случи с тялото ни, ако го направим?

От химическа гледна точка солта е натриев хлорид, а съотношението натрий/ хлор е съответно 60% и 40%. Натрият е необходим на организма за нормалното функциониране на нервната система, циркулацията и отпускането на мускулите и поддържането на водно-солевия баланс.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, АКО ВСЕКИ ДЕН ЯДЕН МЕД

Средностатистическият човек трябва да приема около 500мг натрий дневно. По правило за организма не е лесно да се справи с излишъка от това вещество, докато основната тежест пада върху бъбреците. Прекомерните количества натрий могат да доведат до здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори инфаркт.

8 знака, че прекалявате със солта

На доста места виждаме изречението „Не прекалявайте със солта“, но е доста трудно да определим какво означава „много...

При някои хронични заболявания, например склонност към хипертония, необходимо да се намали приемът на сол, но не и тя да се изключи напълно.

Недостигът, както и излишъкът на сол, могат да причинят сериозни проблеми: минерален и електролитен дисбаланс, смущения в движението на лимфата и др.

Всичко, включително солта, трябва да се консумира в умерени количества. Важно е да знаем, че тя не се намира единствено в солницата на масата.

Много продукти съдържат „скрита“ сол: консерви, маслини, каперси, мариновани продукти, доматено пюре, сирена, колбаси и дори сладкарски изделия.

Какво ще стане, ако напълно премахнем солта?

Лекар: Заразените с COVID-19 да намалят солта и алкохола

Хората с коронавирус трябва да ограничат количеството солена храна в менюто си, както и да пият по-малко алкохол. Лекарят-терапевт Фили...

Блогърът и спортистът Александър Моисеенко, който е веган, не е използвал сол в продължение на две години. Той разказа за личния си опит в канала си в YouTube.

От 2018 г. Александър се придържа към диета със сурова храна, пие само дестилирана вода и напълно отказва да използва сол. Наскоро решил отново да я върне в менюто си.

Блогърът споделя, че при него липсата на натрий е довела до покачване теглото. Той разкрива и още един проблем - сгъстяване на кръвта. Това е изключително опасно най-вече за спортистите, при които натоварването на сърдечно-съдовата система се увеличава значително.

Нивото на натрий, тоест солта, е тясно свързано с нивото на калий. Ако има недостиг на натрий, тялото започва активно да отделя калий, за да балансира съдържанието на тези вещества. Това увеличава натоварването на отделителната система, включително и на бъбреците.

В резултат от това Александър решава да се върне към консумацията на сол, но я добавя внимателно към диетата си, започвайки от 0,5 г. Постепенно е увеличил дневната си доза до 3-5 г на ден, в зависимост от физическата си активност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Може ли да се ядат ягоди при диабет
Може ли да се ядат ягоди при диабет

Един от подходящите плодове за диабетиците са ягодите. Гликемичният индекс (индикатор, който отразява скоростта на увеличаване на глюкозата...