Какво се случва с тялото, ако спрете солта

17190
Какво се случва с тялото, ако спрете солта
Снимка: iStock/Guliver

На всеки е известно, че консумацията на много сол е вредна и е по-добре напълно да се откажем от нея. Тя води до задържане на течност в тялото и ни кара да изпитваме прекомерна жажда.

Солта може да наруши водно-солевия баланс. Но необходимо ли е напълно да се откаже от нея и какво ще се случи с тялото ни, ако го направим?

От химическа гледна точка солта е натриев хлорид, а съотношението натрий/ хлор е съответно 60% и 40%. Натрият е необходим на организма за нормалното функциониране на нервната система, циркулацията и отпускането на мускулите и поддържането на водно-солевия баланс.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО, АКО ВСЕКИ ДЕН ЯДЕН МЕД

Средностатистическият човек трябва да приема около 500мг натрий дневно. По правило за организма не е лесно да се справи с излишъка от това вещество, докато основната тежест пада върху бъбреците. Прекомерните количества натрий могат да доведат до здравословни проблеми като високо кръвно налягане, сърдечни заболявания и дори инфаркт.

8 знака, че прекалявате със солта

На доста места виждаме изречението „Не прекалявайте със солта“, но е доста трудно да определим какво означава „много...

При някои хронични заболявания, например склонност към хипертония, необходимо да се намали приемът на сол, но не и тя да се изключи напълно.

Недостигът, както и излишъкът на сол, могат да причинят сериозни проблеми: минерален и електролитен дисбаланс, смущения в движението на лимфата и др.

Всичко, включително солта, трябва да се консумира в умерени количества. Важно е да знаем, че тя не се намира единствено в солницата на масата.

Много продукти съдържат „скрита“ сол: консерви, маслини, каперси, мариновани продукти, доматено пюре, сирена, колбаси и дори сладкарски изделия.

Какво ще стане, ако напълно премахнем солта?

Лекар: Заразените с COVID-19 да намалят солта и алкохола

Хората с коронавирус трябва да ограничат количеството солена храна в менюто си, както и да пият по-малко алкохол. Лекарят-терапевт Фили...

Блогърът и спортистът Александър Моисеенко, който е веган, не е използвал сол в продължение на две години. Той разказа за личния си опит в канала си в YouTube.

От 2018 г. Александър се придържа към диета със сурова храна, пие само дестилирана вода и напълно отказва да използва сол. Наскоро решил отново да я върне в менюто си.

Блогърът споделя, че при него липсата на натрий е довела до покачване теглото. Той разкрива и още един проблем - сгъстяване на кръвта. Това е изключително опасно най-вече за спортистите, при които натоварването на сърдечно-съдовата система се увеличава значително.

Нивото на натрий, тоест солта, е тясно свързано с нивото на калий. Ако има недостиг на натрий, тялото започва активно да отделя калий, за да балансира съдържанието на тези вещества. Това увеличава натоварването на отделителната система, включително и на бъбреците.

В резултат от това Александър решава да се върне към консумацията на сол, но я добавя внимателно към диетата си, започвайки от 0,5 г. Постепенно е увеличил дневната си доза до 3-5 г на ден, в зависимост от физическата си активност.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Отрицателни последици: Какво се случва, ако не ядете мазнини

Може ли да се ядат ягоди при диабет

Лекар: Ако имате диабет, НЕ яжте тези плодове

Закуската, която ще ви подмлади

Лекар: Тази фраза издава началото на деменция

Експерти: Тези 9 храни пречистват кръвоносните съдове

Лекари: Тези 2 симптома може да са ранен признак на Паркинсон

Очите ви сълзят без причина: Ето какво може да го предизвиква

Тези напитки водят до проблеми със сърцето и висок холестерол

Важна информация за коклюша: Опасен и силно заразен

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com