Какво се случва с тялото, когато консумираме захар

12874
Какво се случва с тялото, когато консумираме захар
Снимка: iStock/Guliver

Захарта присъства ежедневно в менюто ни. Установено е, че средностатистическият американец консумира ежедневно по 32 чаени лъжички от "бялата отрова", както наричат захарта. Приемаме я под формата на бонбони, сладолед и други десерти. Но най-тревожна е тенденцията не с добавената захар, а с тази, която дори не предполагаме, че консумираме.

Когато говорят за „добавена захар“, здравните експерти нямат предвид сладките храни, а съставките, които се използват в храните, за да осигурят допълнителна сладост и калории - от царевичен сироп до по-здравословните алтернативи като агаве, сироп от фурми, захарна тръстика и мед. Всички те се се считат за добавени захари. В това понятие не се включват естествено срещащите се захари като фруктозата в плодовете, която приемаме едновременно с фибрите в тях. Последните забавят преработката на захарта и предотвратяват скока на инсулина, който води до увреждане на черния дроб. 

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО НИ, АКО ЯДЕМ ПО 3 ФУРМИ НА ДЕН

Ако все още не се чувствате достатъчно мотивирани да се откажете от добавената захар, запознайте се с вредата, която тя нанася върху организма.

1. Натрупване на мазнини в коремната област

В рамките на 24 часа след консумация на захар, драматично се увеличават нивата на триглицеридите в кръвта. Това са мастни отлагания, които се синтезират от черния дроб и са от съществено значение за изграждането и възстановяването на тъканите в тялото. Но при консумацията на захар, черният дроб реагира, произвеждайки повече триглицериди. Това е сигнал за тялото, че трябва да съхрани повече мазнини в областта на корема.

2. Забавяне на физическата активност

Има много начини, по които добавената захар може да ви накара да наддадете на тегло, но най-странният ефект от нейната консумация се изразява в забавяне на физическа активност. Неслучайно, когато ни се хапва повече сладко, сме по-склонни да пропуснем тренировката във фитнеса.

3. Увеличава риска от диабет

Добавената захар е фактор номер едно за повишаване на риска от диабет. Изследователите от клиниката Майо са категорични, че дори намаляване на количеството консумирана захарта може да доведе до намален брой смъртни случаи от диабет по целия свят.

КАКВО СЕ СЛУЧВА С ТЯЛОТО НИ, АКО ЯДЕМ ТИКВА ВСЕКИ ДЕН

4. Отключва депресии

5 тайни послания, които тялото ни изпраща

Често езикът на тялото ни говори повече от самите нас. Ако има кой да го разчете правилно, сме като отворена книга. Това са 5 неща, кои...

„Намалете фруктозата в диетата си, ако искате да защитите мозъка си“, категоричен е проф. Фернандо Гомес-Пинила от Калифорнийския университет в Лос Анджелис.

В по-ранно проучване изследователите установяват, че комбинация от захар и мазнини всъщност може да промени мозъчната химия, което се свързва и с повишен риск от развитие на Алцхаймер и депресия.

5. Увеличава риска от сърдечни заболявания и свързаната с тях смъртност

Хората, които консумират захар 25% повече от другите, са с два пъти по-висока склонност за фатален изход в резултат от сърдечни заболявания, отколкото тези, които консумират по-малко захар. Това сочи проучване на Journal of American Medical Association. Един от десет души попада в тази категория.

6. Повишава кръвното налягане

Как да подготвим тялото си за зимата (част I)

Есента е един от най-трудните периоди за организма. Това важи особено за настоящата влажна и студена есен, която идва веднага, след изк...

Само няколко седмици на диета с високо съдържание на захар са достатъчни както за повишаване на систолното, така и на диастолното кръвно налягане.

Това се свързва и с по-високи нива на инсулин, които от своя страна активират симпатиковата нервна система и водят до повишено кръвно налягане. Друг нежелан ефект е свързан с натрупването на натрий и калций в клетката, което води до вазоконстрикция и хипертония.

7. Преждевременно стареене на кожата и кожни проблеми

Кожата има собствена поддържаща система под формата на колаген и еластин - две съединения, които я поддържат стегната и пълна. Но при повишените нива на глюкоза и фруктоза в кръвта, те се свързват с аминокиселините в колагена и еластина, произвеждайки крайни продукти за усъвършенстване на гликирането или „AGEs“.

Това уврежда тези две критични съединения и затруднява организма да ги възстанови. Този процес се ускорява от ултравиолетова светлина. С други думи, яденето на много захар край басейна е най-лошото нещо, което можете да направите за кожата си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com