Какво се случва с тялото ви, ако прекалявате с месото

8483
Какво се случва с тялото ви, ако прекалявате с месото
Снимка: iStock/Guliver

Макар месото е важна част от менюто на всеки, прекомерната консумация може да причини много вреди на здравето. Това не означава, че трябва да се откажете от вкусните пържоли, но е добре да знаете, че прекаляването с тях води до неприятни последици. Ето до какво води прекаляването с месото:

1. Образуване на камъни в бъбреците

Животинските протеини съдържат ароматни органични съединения, наречени пурини. Те се разграждат до пикочна киселина, но прекомерното им количество води до образуване на камъни в бъбреците. Може да ги избегнете, като намалите консумацията на месо и пиете много вода.

2. Дехидратация

Поради завишеното количество на пикочната киселина, за което стана въпрос по-горе, изпитвате по-силна жажда от обикновено. Бъбреците ви се нуждаят от вода за разреждане на всякакви токсини, така че пийте редовно вода, където и да сте.

3. Запек

Месото е богато на протеини и бедно на фибри. Фибрите обикновено са набавят от плодовете, зеленчуците, пълнозърнестите продукти. Опитайте се да приемате достатъчно такъв тип храна. Запекът и болките в стомаха са едни от първите признаци за недостиг на фибри. Нека салатата присъства във всяко ваше ядене от деня.

4. Главоболие

Дехидртацията води и до главоболие, което е резултат от сгъстяването на кръвта, забавянето на циркулацията й, което от своя страна намалява снабдяването на мозъка с кислород.

5. Проблеми със сърцето

Колкото повече фибри съдържа храната, която приемате, толкова по-защитено е сърцето ви. Ако се храните основно с месо, със сигурност ще усетите недостиг на фибри. Месото, особено червеното, утроява риска от сърдечни проблеми и съдържа голямо количество наситени мазнини, които пък повишават нивата на лошия холестерол (LDL).

6. По-често разболяване

В кое месо има най-много бактерии

За повечето хора месото е съществена част от диетата им. Оказва се, че най-предпочитано е пилешкото и свинското месо, но голяма част от...

Наситените мазнини от червеното и обработеното месо не съдържат антиоксиданти, необходими на тялото да се бори с евентуални възпаления. В плодовете и зеленчуците се съдържат различни антиоксиданти, затова е толкова важно да спазвате “цветна” диета. Цветовете на плодовете се свързват със същия цвят пигменти от определена група антиоксиданти.

7. Лош дъх

Диета, богата на протеини и мазнини, но бедна на въглехидрати, причинява образуване на кетони. Кетоните се отделят от дъха и се усещат като миризма на ацетон. Затова, ако спазвате кетонна диета, може да имате подобни проблеми. Може да ги избегнете като включите достатъчно въглехидрати в менюто си.

8. Проблеми с ноктите и косата

В месото няма достатъчно количество витамин С. Витамин С играе важна роля в образуването на колаген, протеинът, който се грижи за добрия вид на кожата, косата, ноктите. Ако косата ви се накъсва, а ноктите ви стават чупливи, може би е време да ограничите консумацията на месо.

Изключете тези храни от менюто си, ако не искате да се разболеете сериозно!

Не се опитваме да ви изплашим. Трябва винаги да сте добре информирани и защитени. Нужно е да сте наясно с потенциалните рискове, за да ...

9. Слаби кости

Високото съдържание на протеини, води до повишена загуба на калций. Калцият е изключително важен за здравината на костите. Тялото ви не произвежда калций, който се получава само чрез храната, която приемате или от добавки. 

10. Умора

Храната, съдържаща месо, се усвоява по-трудно от храносмилателната система от плодовете и зеленчуците. Организмът полага много повече усилия да разгради месната храна, което води до умора. 

Изберете си един ден от седмицата, в който не консумирате никакво месо, включете повече плодове, зеленчуци и храни, богати на фибри, за да поддържате баланс в организма си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com