Какво трябва да знаем за радикулита

88601
Какво трябва да знаем за радикулита
Снимка: Pixabay.com

Ако в челюстта по правило боли само един зъб, то радикулит засяга целия гръбнак. Той излъчва електрически импулси, които преминават към крайниците. За да предотвратите това заболяване, трябва да знаете естеството на неговото проявление и да се запознаете малко с анатомията.

Какво е радикулит?

На латински името на болестта означава възпаление на гръбначните нерви. Причинява се от патологични промени в гръбнака, предимно остеохондроза. Факт е, че при това заболяване междупрешленният диск, който придава еластичност и гъвкавост на гръбначния стълб е лишен от полезните хранителни вещества. С течение на времето той става по-тънък, докато накрая загуби изцяло течността. Така настъпва осификация.

Разстоянието между прешлените намалява, междуребреният отвор се стеснява, при което преминават нервните корени (снопове от нервни влакна). В резултат на всички тези промени нервните корени се възпаляват и компресират. Това е радикулит, наричано, често и ишиас.

Рискова група податлива на радикулит

Най-податливи на радикулит са хората, чиято професия е свързана с тежки натоварвания на гръбначния стълб. Това по-специално са товарачи, миньори, зъболекари, професионални спортисти. В допълнение, в риск са и шофьорите, и интелектуалците, които прекарват цели дни в седнало положение.

В комплект с пренебрегване позата на гръбначния стълб, вдигане на тежко, стрес, хипотермия, инфекция, метаболитни нарушения се стига до радикулит.

Радикулитът засяга само долната част на гърба!

Основният признак на радикулит е силната и пареща болка. Тя е вид SOS сигнал от гръбначния стълб. Той обхваща не само областта на прищипан нерв, но и цялата област на неговата инервация. В масовото съзнание ишиасът се проявява в долната част на гърба.

Истината е, че той може да е проявен и болезнен във всяка част на гръбначния стълб. Има шиен радикулит, гръден радикулит, лумбален радикулит или сакрален радикулит. Във всеки случай има симптоматика, така че само специалист може правилно да класифицира и диагностицира заболяването.

Видове радикулит:

Шиен ишиас - възниква болка в областта на шията и главата, а всяко движение на главата само я усилва. В тежки случаи, може да бъде засегнат слухът или да се стигне до неправилна походка.

Цервикообразният радикулит, като правило, се характеризира с появата на остра болка в раменете, шията, ръцете. При гръдния радикулит се появяват пристъпи на силна болка, които сякаш ограничават гърдите и всеки дъх носи нов дискомфорт.

Лумбосакралният радикулит е най-популярната „модификация“ на заболяването. С него е невъзможно човек не само да се огъва, но и да ходи или да седи, поради силна и „стреляща“ болка. Тя се увеличава при движение, кашлица, кихане и може да се предаде към седалищния нерв в единия или двата крака. Други симптоми включват мускулна слабост, изтръпване и мравучкане.

Лечение на радикулит

Ненавременното или неправилно лечение на радикулита, води до неговата остра или хронична форма. Самолечението може да облекчи симптомите, но проблема да остане. Това означава, че възпалението и болката могат да се върнат по всяко време. Ето защо, при първи признаци и съмнения за това заболяването, трябва да се консултирате с лекар.

Учени откриха каква диета ни защитава от грип

Американски учени откриха, че диета с ниско съдържание на въглехидрати и богата на мазнини помага да се преодолее грипния вирус. Резулт...

Диагнозата на радикулит започва с преглед на пациента и медицинска анамнеза. Правят се неврологични тестове, за да се определи състоянието на мускулния тонус, местоположението на болезнените зони и степента на нарушена чувствителност.

За облекчаване болката от радикулит

В този свят има пламенни почитатели и не по-малко пламенни противници на лекарствата за болка. За всеки случай припомняме: крайностите не довеждат до добро. Безконтролната употреба на болкоуспокояващи може да доведе огромен набор от усложнения. В разумни дози и строго предписани от лекар, болкоуспокояващите са полезни.

При радикулит се предписват обезболяващи лекарства в комбинация с противовъзпалителни лекарства. Освен това, в началото на заболяването, когато болката е особено силна, лекарството ще трябва да се използва като инжекция. Едва, след това може да се пристъпи към таблетки.

Терапията се допълва с мускулни релаксанти. Това са лекарства, които карат мускулите да се отпускат. Те позволяват да прекъснете порочния кръг: болката причинява мускулен спазъм, а спазмът болка. Добър анти-болков ефект дава новокаиновата блокада.

Какво трябва да знаем за артрита

Какво отличава артрит от артроза? На пръв поглед артрозата и артритът са много сходни, но тези заболявания се различават значително. Д...

Лечение на радикулит с и без хапчета

Лечението на радикулит в острия период изисква почивка в леглото, продължителността, на която се определя от лекаря.

В допълнение, за облекчаване на болката и възпалението се предписват физиотерапии (ултравиолетово лъчение, токове на Бернар, UHF, електрофореза с прозерин, лазерна терапия). Акупунктурните сесии помагат на гръбначния стълб да се възстанови.

Важни са почивките в легнало положение.

Статистиките за радикулита:

Диетолози: Простите десерти вредят по-малко

Людмила Зотова, диетолог, кандидат на медицинските науки, в интервю за РИА Новости разказа какви десерти са най-малко вредни за здравет...

В 95% от случаите на радикулит причините са остеохондроза, междупрешленни хернии, изместване на прешлените, което в резултат нарушава анатомичната връзка в гръбначния стълб. Тоест, причината не е в мускулите, а в гръбначния стълб, който активно намеква, че има сериозни проблеми.

5% - но е важно да знаете - болката в гръбначния стълб само имитира ишиас. Всъщност, тя може да е причинена от рак или възпалителни заболявания на гръбначния мозък - например, миелит.

1 от 8 човек в света на възраст 40 години, според статистиката, страдат от радикулит. Забелязано е обаче, че напоследък тази болест все повече се подмладява. Сред пациентите, които за първи път отиват при лекаря, има много, които едва са преминали трийсетгодишна възраст.

Ако вземете мерки и навреме, рано или късно болката и възпалението ще отстъпят. Тогава е време да помислите за предотвратяване на рецидив. Всички лекари единодушно казват, че гърбът се нуждае от движение - без правилно подбран набор от упражнения, здравето на гръбначния стълб не може да бъде възстановено.

В Интернет активно се популяризират йога, пилатес, чигонг, упражнения терапия и много други. Всички те са чудесна превенция срещу радикулит!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Сирене - лекар разкри как влияе на черния дроб

Свободните захари повишават риска от сърдечно-съдови заболявания

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com