Кои хора НИКОГА не трябва да пият парацетамол?

22234
Кои хора НИКОГА не трябва да пият парацетамол?
Снимка: iStock/Guliver

Бременните жени по цял свят се призовават да следят приема на парацетамол, като международни експерти настояват за добавяне на предупредителни етикети към опаковките с популярното обезболяващо.

Има нови изследвания, които показват, че парацетамолът може да повлияе на развитието на бебето в утробата, твърдят над 90 учени, клиницисти и специалисти по обществено здраве, съобщава новозеландският „Хералд“.

В „консенсусно изявление“, публикувано днес в списанието „Nature Reviews Endocrinology“, учените очертават притесненията си и предлагат да се предприемат допълнителни изследвания, за да се разберат ефектите от излагането на парацетамол по време на бременност.

Авторите са прегледали повече от 25 години изследвания, които сочат, че употребата на парацетамол по време на бременност може да бъде свързана с "неблагоприятни неврологични, урогенитални и репродуктивни резултати".

Въпреки че има проучвания, които твърдят, че може да има повишен риск от заболяване на тестисите, ранен пубертет или неврологични състояния като хиперактивност или дефицит на внимание, свързани с лекарството, експертите казват, че все още няма достатъчно доказателства.

Този есенен плод е най-големият враг на болестите

Хората често подценяват крушите като сезонен есенен продукт и предпочитат да ядат ябълки или тиква. Американският диетолог Ейми Гудсън ...

Декларацията, публикувана днес, призовава бременните жени да използват най-ниската доза от болкоуспокояващото, необходимо за лечение на техния проблем, и да говорят с медицински специалист като фармацевт, лекар или акушерка за всякакви притеснения. Това е особено важно, ако бъдещите посягат към парацетамол, за да се справят с продължаваща болка или други проблеми.

Предупредителни етикети също трябва да бъдат включени в опаковките с лекарства, които включват парацетамол, според групата.

Говорителят на Кралския австралийско-новозеландски колеж по акушерство и гинекология заяви, че „няма ясни доказателства“, че парацетамолът има вредни ефекти върху нероденото бебе.

"Той се използва рутинно през всички етапи на бременността за намаляване на висока температура и облекчаване на болката", каза говорителят.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Семена от чиа: как влияят на кръвното

Коя храна може да провокира гастрит - отговорът на лекаря

Може ли супата да ни предпази от гастрит?

Как бананите вляят на кръвното - отговорът на учените

Лекар: Яжте доматите с това, за да са още по-полезни

Учени: Този ежедневен навик може да помогне за ранното откриване на рак на кожата

Кои билки ще Ви помогнат за шум в ушите

Булгар Биотик: вдъхновение от традициите и природата

Безплатни консултации на пациенти с репродуктивни проблеми в София

Лекар: Отслабването е най-трудно за хората с това заболяване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com