Кокоши трън - какво представлява и как да го излекуваме?

113706
Кокоши трън - какво представлява и как да го излекуваме?
Снимка: iStock/Guliver

Това е, кожно оформление, колкото загрозяващо, толкова и неприятно. Появява се върху кожата на ходилото, но за разлика от мазол или обичаен мехур, създава неприятни усещания, включително болка.

Ако търсим отговор на въпроса, откъде идва названието му, няма да открием някаква чудата приказка. Може би, единственото обяснение за името му е приликата с нокътя на пиле.

На вид, кокошият трън прилича, сякаш трън в кожата, но не какъв да е, а нокът на кокошка.

Според някои стари „бабини рецепти“ брадавицата, позната още като кокоши трън се лекува с народна медицина.

Ако оставим на страна митове, легенди и приказки, реално кокошият трън е рог с корени.

Какво казва медицината за кокоши трън?

Това е вирусната брадавица, която не се предава от заразени пилета. Вирусът, виновен за появата се нарича папиломен вирус и се проявява при хората. Той е отговорен и за брадавиците по половите органи и за плоските брадавици. Всички те се отнасят към една група неприятни образувания, които могат да засегнат човека.

Кое причинява появата на кокоши трън?

Какъв трябва да е нормалният пулс

Сърдечната честота е сред „жизнените показатели“ за здравето на човека. Нормалният пулс отмерва броя удари в минута, при ко...

Заразата с кокоши трън става единствено, чрез хората и помежду им. Не се пренася нито от кокошки, нито от пилета. Единствените преносители на вируса са човешките контакти.

Най-опасни места за заразяване с брадавица

Кокошият трън не е опасно заразен и не застрашава всеки. Въпреки проявленията му в над 100 вида, само някои от тях имат способността да образуват кокоши трън.

Неприятното кожно образувание може да се появи, при хора с напукани пети, ранички върху стъпалата, или дълго ходене с боси крака.

Вирусът вирее на топли и влажни места

Ходенето до тоалетна нощем може да е сигнал за опасни заболявания

Британски учени откриха, че ноктурията (ставане до тоалетна през нощта) свидетелства за възможен висок риск за поява ни диабет, отслабе...

Имайте предвид това и около басейните и обществени бани, ходете с джапанки.

Човешкият папиломен вирус, известен като кокоши трън „харесва“ едни хора, а други не. Затова и не се изненадвайте, че някои ходят цял живот с боси крака и никога не са патили от него, а при други само няколко минути, ходене боси е довело неприятното кожно образувание.

Как да разпознаем кокоши трън!

Кокоши трън се характеризира с появата на болка. Тя е сигурен показател, че налице е кокоши трън. Болката се долавя, дори при натиск, при ходене и в изправен стоеж. Появата на брадавица понякога е, върху стъпалото, а понякога на пръстите или между тях. Може да се заразят и пръстите по ръцете.

По ръцете, невинаги се характеризира с болка. Не бива да се чака дълго за лечение или с надеждата само да изчезне. Брадавицата се развива на дълбоко, разпространява се и на страни и заразява нови тъкани.

Какво се случва с тялото ни, ако пием сок от целина всеки ден?

Целината има много високо съдържание на фибри, което ни кара да се чувстваме сити, дори след малко количество от нея. Правейки сок, ние...

Какво помага в превенция с брадавици?

Според бабините рецепти и народната медицина, срещу кожното заболяване помага киселина. В миналото, използвали обелки от домати, с които третирали заразеното място.

Друг начин е сярната киселина, което в наши дни си е равносилно на мазохизъм.

Някои се надяват на магическата сила на прополиса, а други опитват да отстранят с остри предмети и чрез изрязване.

Брадавицата е като заразени клетки, които се хранят от кръвоносните съдове. С сърцевината, кокошият трън е по-тъмен, заради кръвообразуването. Според медицината съществуват 2-а начина да се унищожи:

10 ползи за здравето и красотата от почивка на море

Почивката край морето през лятото не е само за удоволствие. Списъкът с ползите от въздуха край брега и морската вода са наистина много...

Като се премахне изцяло или като се прекъсне кръвоснабдяването.

Течен азот за отстраняване на кокоши трън

В същността на метода е да се отнеме всеки пласт от брадавицата до пълното й унищожаване. Тактиката е, чрез локално замразяване на -190°С. Това може да доведе до постигне максимален ефект. Докато трае процедурата, се усеща умерено силна или тъпа болка, която трае около 10-15 минути. След лечението, 2-3 дни по-късно може да се оформи малък подкожен мехур, с който да падне една част от брадавицата. Недостатък на процедурата с течен азот е, че не може да се контролират силата и дълбочината на замразяване на участъка. Не се препоръчва за хора страдащи от диабет или крайници с нарушено кръвоснабдяване. Терапията може да се нуждае от 5 процедури, за пълен ефект. Плюсът на лечението с течен азот е, че е достъпно и гарантира 100% излекуване.

Лазерна епилация за отстраняване на кокоши трън

Този метод цели да атакува кръвоснабдяването, в резултат на вирусна брадавица в максимална степен. Чрез него брадавицата „изсъхва“. От кожата се отделя за около месец време. Предимство на процедурата е, че трае около минута, болката е мимолетна и за по-кратко от секунда. В повечето случай, е необходима само една процедура, за да изчезне напълно. Недостатък е, че трябва да се изчака около месец, до месец и половина, за да се заличат изцяло следите от брадавицата. Процедурата, съответно е и по-скъпа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Тази ядка сваля холестерола - яжте я веднага след ставане от сън

Ябълков оцет за сваляне на пикочната киселина - как се пие

Всички ядем тези храни, но те влошават паметта

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com