Колко яйца може да изядете, без да навредите на здравето си (ЧАСТ I)

2271
Колко яйца може да изядете, без да навредите на здравето си (ЧАСТ I)
Снимка: https://pixabay.com/

Като се имат предвид ниската цена на кокошите яйца, те са най-рентабилният цял ​​източник на протеин.

Твърде много хора и твърде много спортисти все още се отнасят към яйцата или яйчните жълтъци толкова предпазливо, колкото към обедното слънце и рентгеновите лъчи. И така, именно тези съмнения и притеснения ги карат да консумират яйца, само от време на време.

Ето защо проблемът с небалансирания прием на протеини е често срещан сред спортистите. Те получават основната доза на вечеря, а не на закуска.

Типичната закуска не осигурява много голям избор на протеинови храни, така тези, които се опитват да сведат до минимум консумацията на яйца, трябва да ядат твърде много протеини вечер.

Неравномерното разпределение на протеиновите дози през целия ден води до 40% забавяне на мускулния растеж, поне според проучване (от Yasudea, et al. 2020).

Кои са уж опасните яйца

Хората са предпазливи да ядат яйца поради холестерола. Според предразсъдъците, мазнините, които се съдържат в тях и които могат да бъдат усвоени не са толкова много.

Това обаче е погрешно твърдение. Не бива да се страхувате от яйцата. Разбира се, те съдържат малко мазнини, носят малко калории и затова са много здравословни.

За всички спортисти е важно да знаят:

Консумирането на цели яйца увеличава синтеза на мускулен протеин с 45% в сравнение с яденето на белтъци само ( из Vilet, et al. 2017).

Наред с това, още по-важни са данните от най-големия, най-добрия и може би най-точния метаанализ на изследванията на яйцата. Не съвсем е установена връзка между консумацията на яйца, нивата на липидите в кръвта, смъртността или тежките сърдечно-съдови заболявания.

И за разлика от някои експерименти, при които диетолозите набират 10 експерти, които се нуждаят от пари в брой, за да си купят бутилка алкохол, Dehgan анализира медицинската история на 177 000 души от 50 страни, разпространени на шест континента.

Откъде идва страхът от яйчните жълтъци?

Има малки проучвания за ефектите на яйцата, върху сърдечно-съдовите заболявания и резултатите им са донякъде объркващи и в някои случаи противоречиви.

Някои от тях показват, че консумацията на яйца не е свързана с повишен риск от сърдечно-съдови заболявания и един мета-анализ на данни от 500 000 души показва точно обратното. В него се споменава, че консумацията на яйца е свързана с 11% намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания.

След това е направен обединен анализ, който показа 2% увеличение на смъртността от всички причини с всяка допълнителна порция ядене на ден. Това, въпреки намаляването на лошия холестерол и кръвното налягане.

И, така, нека не забравяме, че по-голямата част от предишните изследвания за ползите от яйцата са направени в Северна Америка, Европа, Китай и Япония и почти няма информация от Южна Америка, Южна Азия, Африка или Близкия изток.

Кой знае, може би някои невидими териториални фактори влияят, върху статистиката за яйцата и може би анализът на информация е игнориран от демографските региони, а може да изясни.

Поне така предлагат от Дехган и колегите му, когато решиха да проведат проучване, използвайки данни от 50 държави.

Следва продължение….

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

Кои чайове ще ви помогнат в борбата с напълняване

Кои чайове са изключително полезни за здраво сърце

Кои са най-полезните чайове за черния дроб

5-те най-лоши закуски за здравето

Билката, която е полезна при почти всяка болест

Защо не е полезно да се ядат само плодове?

Плодовете, които НЕ трябва да се ядат след 50 години

Листата и цветовете на този плод са полезни за простатата - берете ги през пролетта

Над каква дневна доза кофеин не е добре да преминаваме?

Само 1 лъжичка от това на ден ускорява метаболизма и помага за отслабване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com